Menu button Държавна Опера - Пловдив

Творчески платформи

ОРКЕСТРОВА АКАДЕМИЯ ЗА АРФА

ОРКЕСТРОВА АКАДЕМИЯ ЗА АРФА
Публикувано: 30.05.2023

Целта на тази академия е да позволи на младите музиканти да се запознаят отблизо с професията на арфист в рамките на оркестъра, да подготвят оркестрови трудности, които са често изисквани при конкурси за оркестър, както и да усъвършенстват солова програма.

Прослушването ще се проведе на 17 юни 2023 г. от 11.00 ч. в сграда „Ателие 2019“ гр. Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ №16.

Репертоар за прослушване:

1.    Първа част от концерт за арфа по избор

2.    Оригинална пиеса за арфа по избор

3.    Три оркестрови трудности, подбрани от следния списък:

 • Силата на съдбата, Дж.Верди - Увертюра 
 • Аида , Дж.Верди
 • Лучия ди Ламермур , Г.Доницети - каденца
 • Лебедово езеро , П.И.Чайковски - каденца
 • Лешникотрошачката, П.И.Чайковски - каденца
 • Ръководство за оркестъра за млади студенти , Б.Бритън - каденца и вариации
 • Фантастична симфония, Е.Берлиоз - втора част - Балът
 • Валкирия, Р.Вагнер - трети акт, трета сцена
 • Саломе, Р.Щраус - Танц на седемте воала
 • Концерт за пиано, М.Равел - каденца
 • Циганката - Концертна рапсодия за цигулка и оркестър , М.Равел - каденца

 

Съответните ноти може да бъдат предоставени на кандидатите при поискване.  

Ще бъдат избрани двама, до четирима участника, които ще участват в майсторски клас с арфистката на Опера Пловдив Габриела Гарсия

На участниците ще се предостави възможност за присъствие на репетиции на оркестъра, както и възможност за професионален ангажимент в програмата на Опера Пловдив след подготовка за него по време на майсторския клас. Той ще се проведе от 4 до 12 септември в Пловдив и ще завърши със заключителен концерт на 12 септември в програмата "Класик Open Air - Музиката под тепетата" на открита сцена, чиято програма ще бъде допълнително уточнена след приключване на майсторския клас. На активните участници ще бъдат осигурени нощувки.

Оркестровата академия е съпътстващо събитие от програмата на фестивалната платформа OPERA OPEN и поставя в своя център индивидуалното израстване на младите изпълнители, както и възможност за ансамблово музициране в оркестров състав.

Биография на Габриела 

Габриела Гарсия е родена във Варна, но израства и учи в Белгия. Защитава бакалавърска и магистърска степен във Висшия институт по музика и педагогика в Намюр, в класа на видната белгийска арфистка Софи Аленк. 

В 2015 г. получава диплома по изпълнителско майсторство от парижкия Екол нормал за музика Алфред Корто с Никола Тюлие-арфист соло на оркестъра на Радио Франс. След това заема поста на арфистка в Русенската опера. От 2018 година е арфистка-соло в Пловдивската държавна опера. Тя е носител на награди от международни конкурси, има многобройни концертни изяви в Белгия, Франция, Италия , Холандия, Бразилия, както и на международни музикални фестивали - Ле Алтре Ноте, Русенски музикални дни, Рио Харп фестивал и други.

Свири в множество оркестри , като Софиѝска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на пазителите на мира в Париж, Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж. 

Камерната музика заема съществено място в професионалните ѝ изяви. Тя е съставител и участник в Дует Зербина с цигуларката Камий Бюген, Дует Капана с обоиста Джовани Пистис, Дует Еолия с валдхорнистката Марго Ортман, но свири и с други камерни формации като гост.

През 2018 година осъществява като солист записа на албума "Реквием", включващ творби от Габриел Форе, както и запис на саундтракта на оркестровата музика за филма  The other side of the wind, композирана от Мишел Льогран.

През 2021 г. Габриела получава Кристалната лира на Радио Класик България в секцията Камерна музика с Ансамбъл Карневале.

Габриела спечели стипендията “Professione Orchestra” на Академия Пинероло и Националния симфоничен оркестър на RAI в Торино (Италия) за сезон 2022-2023 с арфистката Маргарита Басани.

 

За информация и записване:

Габриела Гарсия, +359898630556,

 email: gabriella.emanuelle.garcia@gmail.com