Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Пролетен бал в Операта

Пролетен бал в Операта
Публикувано: 16.03.2015

Световноизвестната формация "Мистерията на българските гласове" ще се качи на сцената в 18:30 часа заедно със симфоничния оркестър на Пловдивска опера. Женският народен хор към БНР с диригент професор Дора Христова отдавна се е превърнал в една от емблемите на българската национална идентичност. Певиците са изнесли повече от 1250 концерта в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. През 1990 година хорът е удостоен с голямата американска награда за музика "Грами", два пъти е носител на наградата "Кристална лира", номиниран е от Международната федерация на хоровете за културен посланик в страните от Европейския съюз.  В концертната програма са включени и симфонични произведения от български автори като "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров.

Орлин Горанов и Еделина Кънева ще са солисти на втооия концерт с шедьоври от опери и мюзикъли от 20:30 часа. Изпълнителите са сред малкото звезди в България, които с лекота и съвършенство преминават в различните жанрове. За двамата няма тайни нито в попмузиката и джаза, нито в операта и мюзикъла. Еделина и Орлин признават, че ги свързва не само страстта към изкуството, но и свободният дух на артиста.

Амбицията на Държавна опера Пловдив е да превърне в обществена и културна традиция събитието "Бал в операта" по примера на големите оперни театри в Европа. Предвиждат се по четири бала всяка година. Билети за Пролетния бал в операта с концерти на "Мистерията на българските гласове" и на Орлин Горанов и Еделина Кънева се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.