Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Опера Пловдив на церемонията "Златната ябълка" за туризъм

Опера Пловдив на церемонията "Златната ябълка" за туризъм
Публикувано: 12.09.2016

Опера Пловдив бе музикален домакин на церемонията по връчване на наградата "Златната ябълка" за туризъм на град Пловдив с редица официални лица и гости от страната и чужбина. Програмата бе с участието на брас сикстет от оркестъра на Опера Пловдив, кларинетиста Илиян Илиев, музикалния директор Диан Чобанов на рояла, солистите Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Вера Гиргинова, балета на Опера Пловдив и водещите Лили Бързева и Марк Фаулър.

Пловдив печели отличието заради усилията, които полага общината в опазване на културно-историческото наследство, заяви Пламен Старев, председател на комисията по избора. Сред плюсовете за номинацията на града са още историческите му дадености и перспективите за развитие, както и факта, че ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

Наградата "Златната ябълка" се връчва на градове, местности, обекти или личности със сериозен принос за развитието на туризма. В България призът е идвал само още един път - през далечната 1977 година, когато го печели Рилският манастир. 

"Ние се радваме на даденостите, които притежава Пловдив, в рамките на един живот, и сме благодарни на предците ни, успели на съхранят това изключително културно наследство. Много е важно обаче и ние да носим своята отговорност и да съхраним наследеното, за да дадем своя принос за идните поколения", заяви при получаване на отличието кметът на Пловдив Иван Тотев.

снимки: Община Пловдив