Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Юбилеен концерт на Проф. Виктор Чучков

Юбилеен концерт на Проф. Виктор Чучков
Публикувано: 12.09.2016

В навечерието на Световния ден на музиката Опера Пловдив представя 
ПИАНО ЗА ДУШАТА - 70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ПРОФ. ВИКТОР ЧУЧКОВ
Концерт с камерен оркестър на Държавна опера
В програмата:
Муцио Клементи – „Рондо, фа мажор
Фредерик Шопен – Валс, оп. 61, N= 2 
Ференц Лист – Ноктюрно , N= 3, „Любовни мечти” 
Падре Мартини – Концерт , сол мажор 
Морис Равел – „Тъжните птички” 
Фр. Шопен – Ноктюрно , оп. 27, N= 1 
Луи Дакен – „Кукувица” 
Пьотр Ил. Чaйковски – „Октомври” 
Моцарт – „Ала турка” 
Петко Стайнов – Виктор Чучков – „Ръченица” – парафраза за пиано и оркестър
Оркестрации: Жул Леви, Виктор Чучков, Петър Петров и Румен Бояджиев – син;

ВИКТОР ЧУЧКОВ е пианист и композитор със световна известност, който гастролира в най-престижни зали на Европа, Азия, САЩ и Бразилия (седем турнета), като „Виктория хол” – Женева, зала „Верди” – Милано, „Театро Мунисипал” – Сао Пауло (рецитал), зала „Круп” – Есен, зала „България” ( през 2014 година е партньор и солист на Жан Бернар Помие, Франция) и др.

Първите си  уроци по пиано получава на 6 години при Луиза Мумджиева в Горна Оряховица. По препоръка на акад. Андрей Стоянов на 10 години продължава обучението си в София под негово ръководство. Завършва музикална гимназия „Любомир Пипков” в класа на Лили Ченкова Учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и композиция при проф. Веселин Стоянов. Печели стипендии на Консерваторията и Академията „Санта Чечилия” в Рим, където продължава обучението си при световно известни педагози -  Карло Дзеки, Винченцо Витале, Гуидо Агости, В. Мортари, О. Сантоликуидо.

Лауреат е на редица международни конкурси по пиано, сред които „Фр. П. Нелия”, „А. Казагранде”, „А. Казела”. Председател е на Съюза на българските композитори от 1999 до 2005 г.  и е професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Води майсторски класове по пиано и композиция в Холандия, Италия, Гърция, Германия,  Турция, Русия, САЩ, Бразилия, Малайзия, Хонг Конг, Македония, България и др. (Изнася благотворителни концерти за световни организации и представя множество млади таланти от цял свят по италианските TV RAI UNO и CANALE 5).

Канен е като член на жури на много клавирни международни конкурси и на конкурси по композиция в Рим, Мадрид, Порто, Атина, Сереньо, Истанбул, Париж, Виена, Верона, Билбоа, Араракуара( Бразилия).

Автор е на симфонична, камерна, филмова и детска музика.

Композитор с подчертан афинитет към експериментално съчетаване на различни жанрове. Автор е на „Писма от бъдещето” за симфоничен оркестър, рок група и глас; „Концерт за смях и оркестър” по мотиви на Росини; „Носталгични вариации” за кавал, пиано и оркестър; „Поема за Петър Велики” (Холандия) за девет пианисти на три рояла и детски хор; „Трио концерт”  - поема за цигулка, чело, пиано и оркестър (Тампа, Флорида); „Амадеус фантазия” за две пиана и оркестър (Есен, Германия); „Романтична история” за цигулка, пиано и оркестър (Софийска филхармония). Автор е на детска опера „Светулката” и известните детски песни „Хор на сътворението” и „Моля, кажете не на шега”.

Композитор е на музиката на игралните филми „Иван Кондарев” (1973 г.), „Суламит” (1999 г.), „Cristallo di Rocca” (Италия, 2000г.), „ТИЛТ” (2011 г.), „Защо аз?” (Румъния, 2015 г.), на експерименталния филм „Танц върху огъня” (1972г.), на анимационния филм „Консервфилм” (1989г.)и много други.

 Негови изпълнения и творби са издавани от „Балкантон”, „Фонит Четра”, „Серми”, „Едипан”, „Див”, „Еми”, „Виктор” (Япония), „Имаген” (Бразилия), „Минус Уан” (САЩ).

В свое телевизионно интервю Енио Мориконе казва за Виктор Чучков: „Музиката извира от всичките му клетки! Един голям пианист.”

Пресата в Италия отбелязва: „... Той е поет на звука, виртуоз, вълнуващ интерпретатор на Моцарт, Лист, Шопен...”

„Вълшебното пиано на Виктор Чучков” (град Ланчано, Италия, 1976 г.)

„...Благословен е с онзи рядък дар да държи музиката в постоянна готовност – в главата и   в ръцете си. Свири с такава естественост, която вади звука направо от извора, този вълшебен Моцартов звук!...” – Музикални хоризонти, 2000.

„Един магьосник на пианото” (гр. Гронинген, Холандия, 2000 г.)

Във Филаделфия, след премиерата на неговия „Концерт за Смях и оркестър”, критикът Кенет Ла Фав отбелязва, че творбата на Виктор Чучков е една от най-оригиналните в историята на музиката.