Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Всеки месец премиера през новия сезон 2016/2017

Всеки месец премиера през новия сезон 2016/2017
Публикувано: 03.10.2016

Опера Пловдив подготвя сезон 2016/2017 с особено внимание към ерудираната пловдивска публика като залага на високия професионализъм на трупата, на атрактивните постановъчни решения, на силната визия и на бележити гост-солисти и диригенти от България и чужбина.

Сезонът стартира с премиерата на едноактните опери „Джани Скики” и „Сестра Анджелика” на Пучини, които са дело на млад постановъчен екип. Нестандартното режисьорско решение на Елена Стоянова и изборът на изпълнители от диригента Константин Добройков за първи път обединяват добре познати солисти като Михаил Пулиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова и Марк Фаулър с млади имена от Вокалното студио на Опера Пловдив. Специално за премиерата Опера Пловдив инсталира автоматична въртяща се сцена в Дом на културата.

След успеха на „Лебедово езеро”, почитателите на класическия балет ще бъдат зарадвани през ноември с премиера на „Жизел” в изпълнение на балетната трупа и оркестъра на Опера Пловдив с гост-солисти от Софийската опера и балет. По традиция балетът ще се изпълнява с оркестър на живо под диригентството на Лучано Ди Мартино.

Жизнерадостният дух на премиерната оперета „Веселата вдовища” ще повдигне коледното настроение през декември. Към пловдивската трупа ще се включат и солисти на Музикалния театър . Подготвят се Коледен гала концерт и Новогодишен бал с бляскави гост-изпълнители от чужбина.

Мразовитият януари ще се стопли със страстна Сарсуела – премиерен проект на Опера Пловдив, който ще представи характерния испански стил в комбинация с горещи танци. Водят се преговори за гастрол на солисти от Испания.

През март Опера Пловдив ще представи своя най-голям проект за сезона - премиерата на операта „Евгений Онегин”, която се реализира в партньорство със Софисйката опера и Балет.  Красивият поетичен спектакъл е дело на режисьора Вера Петрова, а атрактивната визия на сценографа Александър Костюченко и на художника на костюмите Стив Алмериг. Диригент на премиерния спектакъл е Диан Чобанов.

Тече и подготовката на хитовия мюзикъл „Коса”, който звучи повече от актуално в контекста на все по-изострени международни конфликти. 

Децата ще бъдат зарадвани с две нови заглавия през зимните месеци – „Аладин” – мюзикъл за деца и балета „Карнавал на животните“ от Сен Санс. Успоредно с тях чаровната Госпожа Опера ще продължи да разказва своите музикални приказки. За младата публика стартира нов проект – „На Опера с Марк”, който ще представя на ученици от горните класове по достъпен и атрактивен начин оперния репертоар. Стартът ще е през октомври с адаптираната версия на „Любовен еликсир”.

Пред финализиране са преговорите за представяне на „Травиата” на доц. Нина Найденова, спектакъл в копродукция с Македонската опера и балет  и Опера – Пловдив, и на „Дон Карлос” на академик Пламен Карталов - продукция на Софийската опера и балет. В оперния афиш на сезона присъстват и заглавията „Хофманови разкази”, „Турандот”, „Тоска“, „Риголето”, оперетата „Прилепът“ и мюзикъла „Магьосникът от ОЗ“.

Силен симфоничен сезон  е програмиран от музикалния директор Диан Чобанов. На най-големия извънстоличен симфоничен оркестър ще гостуват виртуозните цигулари  Светлин Русев, Веско Ешкенази, Разван Стойка и Иво Дропулич, както и солистите Андреан Лазаров, Тереза Белди, Ахмед Абу-Захра  и др.  Сред гостуващите диригентите са световноизвестният виолинист Максим Рисанов и директорът на Симфоничния оркестър в Баден-Баден - Павел Балев. 

Трупата на Държава опера – Пловдив пожелава приятни и вълнуващи мигове с класическата музика на публиката през новия сезон като се надява зрителите сами да успяват да разграничат професионализма на пловдивските изпълнители от подвеждащите претенции на редица външни гостуващи спектакли и концерти, които подронват наложените художествени стандарти в Пловдив.