Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

XIX Австрийски музикални седмици

XIX Австрийски музикални седмици
Публикувано: 13.05.2015

На 21 май в Пловдив ще се състои заключителния концерт на фестивала „Австрийски музикални седмици“ с участие  на симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив и австрийските солисти Александър Нойбауер – кларинет и Рихард Галер – фагот.

AЛЕКСАНДЪР НОЙБАУЕР е роден през 1976 г. във Варна. Започва занимания с кларинет на 10-годишна възраст при А. Фридрихкайт. Завършва Университета за музика и сценични изкуства в класовете на П. Шмидл, Й. Хиндлер и Г. Пахингер. От 1999 г. е член на оркестъра „Виенски симфоници“. Участва в концерти и турнета на Виенска филхармония, Берлинска филхармония,“ Бамбергски симфоници“, Виенска Камерна филхармония и др.

Като солист участва в концерти на Виенско концертно дружество, Младежка филхармoния Виена, Филхармoнията в Гьор, „Аmbassade“ -Oркестър - Виена, „Jeunesse“ Oркестър - Виена, Tиролски камерен ансамбъл InnStrumenti.

Като камерен изпълнител участва в концерти и концертни цикли съвместно с Хуго Волф - Квартет, Еос- Квартет, Родин -Квартет, Шимановски - Квартет, и др., както и с пианисти като: Кр. Хинтерхубер, Ц. Херман, Р. Гулда, Е./Й. Кутровац, М. Ширмер, с акордеонистът А. Серков, цигуларката П. Копачинская и др. Александър Нойбауер е член на „Ансамбъл 20 век“, „Ансамбъл ЕИС“, Трио Пегасус и др. От септември 2013 г. Александър Нойбауер е професор по кларинет в Консерваторията на Виена.

РИХАРД ГАЛЕР е роден в Грац. От 1980 г. следва в Консерваторията в Грац при Й. Бенеш. В периода 1984-88 г. е студент в класа на проф. М. Туркович в Моцартеума в Залцбург. Носител е на награди от национални и международни конкурси: „Jugend musiziert“и „Musica Juventutis“- Виена , “Карл Мария фон Вебер“ в Мюнхен, Конкурса в Манчестър и др. От септември 1987 г. Рихард Галер е соло-фаготист на оркестъра „Виенски симфоници“.

Участва във фестивали за камерна музика в Локенхаус, Мондзее, в Норвегия, Финландия, Сент Гален (Швейцария), фестивала Пабло Казалс в Прадес, Пацифик фестивал в Сапоро и др. От 2010 г е член на „Виенски камерен ансамбъл“ и Духов квинтет „Ансамбъл Виена -Берлин“. Рихард Галер концертира като солист в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Норвегия, САЩ, Южна Америка и Япония, под диригентството на: Р. де Бургос, Ж. Претре, В. Савалиш, Вл. Федосеев, Л. Хагер и много други. Като солист и камерен изпълнител е осъществил многобройни радиозаписи и продукции.

В 2006 г.излиза първият му диск с барокови сонати за фагот, а през 2008 – с Концерта за фагот и оркестър от В. А. Моцарт. Рихард Галер води Майсторски курсове в Международната лятна академия „Моцартеум“, Академията за духови инструменти Хамамацу (Япония), Академия Густав Малер в Боцен, „Crusell Week“ във Финландия и др. В периода 1994-97 г. е гост-професор, а от 1997 до 2004 г.- редовен професор в Университета „Моцартеум“ в Залцбург. От 2004 г. Рихард Галер е редовен професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

В програмата на концерта са включени две произведения на Иван Ерьод ( Двоен концерт за кларинет, фагот и оркестър, оп. 72 и „Въображаеми вечери“ за голям оркестър, оп.38) и Симфония в до мажор D 944 „Голяма симфония до мажор“ от Франц Шуберт. ИВАН ЕРЬОД е роден през 1936 г. в Будапеща. През 1944 г. са депортирани и загиват в лагерите Бухенвалд и Аушвиц повечето членове на семейството му. През 1951 г. е приет в Академията „Франц Лист“ в Будапеща – пиано при П. Кадоса, композиция при Ф. Сабо, народна музика при З. Кодай. Още преди да завърши следването си, Ерьод решава да емигрира в Австрия. Тук продължава да учи в Музикалната академия - пиано при Р. Хаузер, композиция при К. Шиске и Х. Йелинек. През 1960 г. изнася клавирен рецитал в Брамс-Зала на Музикферайн. Дипломира се с отличие като пианист и композитор.

Работи като корепетитор във Виенската държавна опера. През 1967г. получава преподавателско място във Висшето училище за музика в Грац, където от 1975г. е редовен професор по композиция и музикална теория. Иван Ерьод е удостоен с много награди – Австрийска държавна награда (1870), наградата на името на Теодор Кьорнер (1971), Наградата на Виена, на австрийското министерство за обучение и изкуство, на областта Щайермарк, Музикалната награда на Виена за 1986г. и др. От 1988г. е гост-професор , а от 1989 редовен професор по хармония и контрапункт в Висшето училище за музика във Виена. След падането на желязната завеса (1989) получава обратно унгарското си гражданство.

През 2001 г. Ерьод е удостоен с Голям сребърен медал за заслуги към Република Австрия и сребърен медал за заслуги към Виена. От 2006г. е Почетен член на Австрийския композиторски съюз. През 2004-05 г. е гост-професор в Университета за музика „Франц Лист“ в Будапеща. Избран е за редовен член на Унгарската академия за литература и изкуства.