Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Марияна Арсенова - Към Оперетата с Любов

Марияна Арсенова - Към Оперетата с Любов
Публикувано: 20.10.2016

ОПЕРА БУТИК представя на 7 ноември звездата на оперетата и директор на Музикален театър "Стефан Македонски" - София. Среща-разговор и концерт с коронните й роли от оперети и мюзикъли. В концерта на Марияна Арсенова ще партнира Марк Фаулър.

Марияна Арсенова е родена в град Пловдив, в лекарско семейство.Завършва гимназия, в специализирана паралелка по биология. След това завършва полувисш медицински институт със специалност акушерство.През 1991г. започва обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на доц. Констанца Вачкова. Като студентка в трети курс печели 3 място на международния студентски конкурс по камерна музика в гр. Енсхеде – Холандия. След завършването на Музикалната академия през 1995г., след конкурс, е приета за солистка на Държавна опера гр. Стара Загора. Там коронната и роля е Розина от „Севилският бръснар” от Росини. Друга роля е Дорабела от „Така правят всички жени” от Моцарт, под диригентството на хер Нагел.

От 1997г. след издържан конкурс е приета за солистка на ДМТ „Стефан Македонски”. През 2001г. печели 1 награда на националния конкурс за оперета и мюзикъл „Мими Балканска” . От тогава до ден днешен тя изпълнява всички централни роли от репертоара на класическата оперета и не малко такива от мюзикълния репертоар на театъра. Първата и роля е на Елена от „Хубавата Елена” от Жак Офенбах. След  това идват Валансиен и Хана Главари от „Веселата вдовица” от Лехар, Вера Лизавета от „Последният Валс” от Оскар Щраус, Силва от неповторимата  „Царица на чардаша” от Имре Калман, Марица от „Графиня Марица”  от Калман, Зорика от „Циганска любов”от Лехар,  Виктория от „Виктория и нейният хусар” от Пал Абрахам, Ким от мюзикълът „Мис Сайгон” от Клод –Мишел Шонберг, Айрини Малой от „Хелоу, Доли” от Джери Хърман, Деметра и Гризабела от „Котки” от А.Л.Уебър и много други.
Най-много изпълняваната от нея роля е тази на Розалинда от „Прилепът” на Й. Щраус, не само на родна сцена, а и на сцените на Германия, Швейцария, Холандия, Австрия, Япония и др., по време на турнетата на театъра.
Не малко роли има и в редица български заглавия за деца, между които са стрина Гена от „Четиримата близнаци” от Г. Костов, „Казанова” от същия композитор, Царицата от „Снежанка и седемте джуджета” от Атанас Косев  и др.
През 2004г.  е удостоена с Кристална лира, връчвана от съюза на българските музикални и танцови дейци, за ролята на Анжел Дидие от оперетата „Граф фон Люксембург” от Лехар.
През 2007г. е поканена за ролята на Валансиен на летният фестивал в Солотурн, Швейцария, а през следващата 2008г.  на същия фестивал изпълнява ролята на дона Елвира в Моцартовата опера „Дон Жуан”.