Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Виртуоз свири с цигулка на Паганини в Пловдив

Виртуоз свири с цигулка на Паганини в Пловдив
Публикувано: 31.10.2016

Виртуозният Разван Стойка пристига в Пловдив от Холандия с цигулка Страдивариус от 1729, на която е свирил и самият Пaганини. Музикантът, който е обявен за „най-добрия цигулар в света под 30 години”  ще изнесе концерт с оркестъра на Опера Пловдив на 4 ноември, петък, в Концертна зала от 19 часа. Симфоничната програма от цикъл А "Майстори на цигулковото изкуство” включва Макс Брух - Kонцерт за цигулка - сол-минор оп.26 и Хектор Берлиоз - Фантастична симфония оп.14 с диригент Иван Илиев.

Разван Стойка произхожда от семейство на известни класически музиканти в Румъния. През 2009 печели първа награда на конкурса “Strad price” в Залцбург, който му носи като награда ценната цигулка. Разван Стойка притежава и друг уникален инструмент, който да отговаря на техниката му – специално изработено копие на цигулка Il Canone на  Гуарнери дел Джезу от 1723 година. През 2013 печели първа награда на Euro Broadcast Competition, което му носи световна слава.  Прочутият изпълнител е избрал да представи един от най-ценните шедьоври в цигулковата музика – Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух, който съчетава вълнуващ романтичен дух и бравурна виртуозност. Творбата се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка, заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон.

Симфоничният Цикъл А ще представи още цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази и Иво Дропулич през сезон 2016/2017 с оркестъра на Опера Пловдив. Билети за концерта с Разван Стойка се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg