Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

"Бохеми" с Рафаеле Абете гостува в София

"Бохеми" с Рафаеле Абете гостува в София
Публикувано: 14.05.2015

Изгряващият италиански тенор Рафаеле Абете пристига в София за участие в международната продукция „Бохеми” на  26 май на сцената на Музикален театър „Стефан Македонски” от 19 часа. Вниманието на световната оперна публика върху харизматичният певец се засили след като през 2014 той спечели престижния конкурс на Арена ди Верона за нови гласове – Una voce per l'Arena. Наградата от надпреварата, която се излъчва на живо от RaiUno, е главна роля в продукция на Арена ди Верона през 2015 година. В края на миналата година Рафаеле Абете вече участва като Родолфо в „Бохеми” в закритата зала на Верона - Тeatro Filarmonico.

Рафаеле Абете бе гост солист в турне на „Бохеми”  в 25 оперни театри в Холандия, Белгия и Люксембург през 2014 година. Съчетанието от вокално майсторство, органично актьорско присъствие и пленяваща визия превърна Абете в звезда на продукцията на Пловдивска опера.

Режисьор на  спектакъла на Пловдивска опера е испанката Мария Елена Мексиа, която е завършила Нова академия за изящни изкуства в Милано. Художникът на костюмите Стив Алмериги е имал привилегията да облича такива оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели и др. Изтъкнатата сценографка Кармен Костаньон последно е сътворила декорите за „ Електра", „Бал с маски" и "Таис" за Оперния фестивал в Овиедо (Испания) и на „Кармен" за Буенос Айрес. Тя е носител на награда от Кралската академия в Испания. Диригент на „Бохеми” е маестро Диан Чобанов, който дели ангажиментите си между Виена, Загреб и Пловдив.

Заглавието от Пучини е по сюжета на "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже и среща публиката със съдбите на безгрижни студенти в артистичен квартал в Париж. Драматургията на новата постановка се фокусира върху бедната шивачка Мими и идеята за крехкостта на живота.

Билети от 10 до 20 лева за межуднародната продукция „Бохеми” с Рафаеле Абете се продават онлайн в eventim.bg  и на касата на Музикалния театър в София.