Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

„Веселата вдовица” с виенско празнично настроение за Коледа

„Веселата вдовица” с виенско празнично настроение за Коледа
Публикувано: 07.12.2016

Опера Пловдив отново пренася коледния дух на Виена под тепетата с нова продукция на „Веселата вдовица” от Лехар. Премиерните дати са 10 и 28 декември в Дом на културата от 19 часа. Абсолютният оперетен шедьовър и до днес не слиза от световните сцени. Репертоарната статистика на заглавието е повече от красноречива: само до 1910 години са регистрирани 18 000 спектакъла (в превод на 10 езика), от които 142 в Германия, 135 в Англия, 154 в Америка. „Веселата вдовица” на пловдивска сцена е дело на диригента Лучано Ди Мартино, режисьора Георги Динев, хореографа Боряна Сечанова, художника на декора Борис Стойнов и художника на костюмите Цветанка Петкова – Стойнова.

 „Веселата вдовица” е емблема не само на зрелия творчески стил на Франц Лехар, но и на цялото реформаторско стилистично направление, известно като нововиенска оперета. Жанрът е характерен с широкото използване на характерни и модни за времето салонни танци. Действието се развива в Париж, а либретото е сред редките образци на високопрофесионална оперетна драматургия – с динамично действие, остроумен диалог и вдъхновено написани стихове за музикалните номера.

В образа на богатата вдовица влизат Марияна Арсенов и Марияна Панова, в останалите роли са Марчно Апостолов от Музикалния театър в София, Троян Гогов от Пловдивската драма, солистите Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Михаил Пулиев, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър и др.  С участието на хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.

 Билети за „Веселата вдовица” се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg