Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Хишам Габр от Операта в Кайро дирижира в Пловдив

Хишам Габр от Операта в Кайро дирижира в  Пловдив
Публикувано: 09.01.2017

Първият концерт за 2017 от цикъла „Симфонични светове” ще бъде на 13 януари (петък) от 19 часа в Концертна зала.  За него в Пловдив пристигна изтъкнатият Хишан Габр, който е постоянен диригент в операта в Кайро и директор на Художествен център Библиотека Александрина, активна културна институция и част от прочутата библиотека на Александрия, Египет.  В изпълнение на оркестъра на Опера Пловдив ще прозвуачат: Хишам Габр - откъси от музиката към филма "Похот",  Шуман - Концерт за пиано и оркетър ла-минор оп.54 и Брамс - Симфония №3 фа-мажор оп.90. Солист е пловдивчанката Мария-Десислава Стойчева, носител на отличието „Млад музикант на годината 2015” от наградите „Алегро Виваче” на БНР.

Хишам Габр учи дирижиране в Египет, Франция и САЩ.Завършва "Съвременни техники на дирижиране" в университета Корнел, Ню Йорк. Освен редовните си ангажименти като диригент в операта в Кайро, Габр е поканен да дирижира много международни оркестри и в момента е гост-диригент в много от тях.  От началото на 90-те години Габр също така композира музика за множество игрални филми, документални филми, мюзикъли и пиеси, поставяни в Египет и в чужбина.

Във връзка със зимното време Опера Пловдив напомня, че билети за всички концерти и оперни спектакли могат да бъдат закупени онлайн в eventim.bg, които срещу предоставяне на код за резервация могат да се получат на място на касата на Концертна зала.