Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Светлин Русев с концерт в Опера Пловдив

Светлин Русев с концерт в Опера Пловдив
Публикувано: 06.03.2017

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще изнесе концерт с оркестъра на Опера Пловдив на 9 март в Концертна зала от 19 часа. Музикантът е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария. Диригент е Станислав Ушев. Програмата от цикъла „Майстори на цигулковото изкуство” включва Прокофиев – Концерт за цигулка №1 и Шостакович – Симфония №6.

Светлин Русев  учи в Музикалното училище в Русе, където взема първите си уроци по цигулка при майка си. През 1991 г. е приет в Консерваторията в Париж, която завършва през 1998 г. От 2000 г. е концертмайстор на Овернския камерен оркестър, а от 2005 г. е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. През 2008 г. е избран за професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Посланик е на добра воля към УНИЦЕФ. От 2012 г. свири на „Страдивариус“ от 1710 г. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. През месец ноември 2016 г. Светлин Русев достига нов връх в своята кариера – назначен е за концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария.

Билети за концерта със Светлин Русев се продават на касата на Операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и оналйн в eventim.bg.  Следващият концерт от цикъла през април е със солист Вешко Ешкенази.