Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Внушителна премиера на "Евгений Онегин"

Внушителна премиера на "Евгений Онегин"
Публикувано: 01.04.2017

Опера Пловдив и Софийската опера и балет обединяват усилия, за да представят една внушителна по мащаб и художествени качества продукция на „Евгений Онегин”. Премиерата на  операта в Пловдив е на 8 април от 19 часа на сцената в Дом на културата „Борис Христов”.  Диригент на спектакъла е Лучано Ди Мартино, а режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет. 

Музиката на Чайковски в „Евгений Онегин“ отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност. Някои от сцените в операта бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина — писмото на Татяна. Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература . 

 Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си емоционален характер. Тя споделя: „С постановката на  „Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги  настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен , аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат.  Ключов момент  в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво.”

В Опера Пловдив вече пристигнаха три камиона, превозващи огромни механизирани декори, десетки мебели, над 300 костюма от периода и близо 100 перуки за една от най-внушителните продукции на пловдивска сцена.  Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив репетират непрестанно с режисьора Вера Петрова повече от два месеца за премиерата на музикалния шедьовър от Чайковски. Ролите в Пловдив са поверени на  Евгения Ралчева, Вера Гиргинова, Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Елена Чавдарова - Иса, Емил Павлов, Божидар Василев, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Живко Пейчев.

Билети за „Евгений Онегин” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg