Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Номинираният за „Грами” Веско Ешкенази с концерт в Опера Пловдив

Номинираният за „Грами” Веско Ешкенази с концерт в Опера Пловдив
Публикувано: 24.04.2017

Номинираният за „Грами” Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, ще представи като солист и диригент на оркестъра на Опера Пловдив: Атонио Вивалди – Годишните времена и Астор Пиацола – Четирите сезона на Буенос Айрес. Така в една концертна вечер слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни композиторски интерпретации на една и съща тема . Последният концерт за сезона от цикъла "Майстори на цигулковото изкуство" е на 28 април (петък) в Дом на културата от 19 часа.

От 2000 година Веско Ешкенази свири на цигулката „Гуарнери дел Джезу“, предоставена му от фондация на Дойче банк, Амстердам. Самата цигулка е произведена през 1738 г. и е запазена и съхранявана от анонимен дарител с оригиналният си корпус. Малко преди това, през 1999 г., българският виртуоз става концертмайстор на световноизвестния Кралски концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг. През 2010 е обявен в България за „Музикант на годината”.

Билети за концерта с Веско Ешкенази се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg