Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Международна продукция на "Дон Кихот" в Opera Open

Международна продукция на "Дон Кихот" в Opera Open
Публикувано: 29.06.2017

Класическото балетно заглавие „Дон Кихот” от Минкус оживява за първи път на Античния театър, благодарение на международно сътрудничество на постановъчен екип от Украйна, балетната трупа на Македонската опера и балет и Оркестъра на Опера Пловдив в рамките на фестивала Opera Open.  Диригент на спектакъла на 6 юли е Бисера Чадловска (Македония), която се дипломира в Държанвата музикална академия в София.

Балетът “Дон Кихот” е завлядяваща история за вятърни мелници, идеалната жена, истинската любов и всичко между тях. От своето първо представяне през 1740 година във Виена досега произведението от Минкус е сред най-популярните образци на класическия танц.  Постановката на Болшой театър от 1869 година се играе и до днес!

Хорегограф на спектакъла в  Opera Open e Народният артист на Украйна - Виктор Яременко, който има редица международни награди като балетист, а по-късно и като постановчик.  В неговия „Дон Кихот” диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Спектакълът на Македонската опера и балет пристига на Античния театър с пишни костюми, дело на художничката Гана Ипатиева ( Украйна), която „облече” и „Лебедово езеро” на Опера Пловдив.

Водещата балетна трупа на Македония е предвождана от солистите Васил Чичиашвили, носител на Почетния орден на Грузия, и Мими Поп-Алексова Атанасовка съответно в ролите на влюбените Базил и Китри.  В ролята на Дон Кихот публиката ще види балетмайстора на Опера Пловдив – Йордан Кръстев.

За разлика от съвременните хореографски средства в „Ромео и Жулиета”,  заглавието „Дон Кихот” предлага на публиката един класически балетен спектакъл, за да отговори на мулти-жанровото търсене на Opera Open.

Билети за „Дон Кихот” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

Opera Open е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.