Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Мюзикълът „Чикаго” на Боб Фос с премиера на Античния театър

Мюзикълът „Чикаго” на Боб Фос с премиера на Античния театър
Публикувано: 03.07.2017

Хитовият мюзикъл  „Чикаго” ще бъде представен на 8 юли (събота)  в рамките на фестивала Opera Open. Оригиналът е създаден през 1975 година от Боб Фос, считан за един от най-големите американски хореографи и режисьори, създател на филмите „Кабаре” и „Ах, този джаз”. Опера Пловдив откупи правата, за да го представи на Античния театър съвместно с Музикален театър „Стефан Македонски”. Либретото е дело на Фред Еб и Боб Фос, музиката е от Джон Кандър, текстовете на песните  са на Фред Еб, а преводът на български е на Виктор Макаров.

 Мюзикълът „Чикаго”  е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави, между които Великобритания, Германия, Русия, Франция, Бразилия, Китай, Япония и Обединените арабски емирства. За целта "Чикаго" е преведен и изпълняван на девет езика.

Режисьор на българската постановка е Бойко Илиев, диригент постановчик е Игор Богданов, сценография Георги Златанов, художник на костюмите е Цветанка Петкова – Стойнова, хореограф е Татяна Янева.  В спектакъла на Античния театър участват солистите, хорът и балетът на Музикалния театър и оркестърът на Опера Пловдив.

 "Чикаго" е създаден по пиесата на Морин Далас Уаткинс и разказва за кабаретна актриса, която убива любовника си и след това с помощта на високоплатен адвокат успява да убеди съда в своята невинност и да стане звезда в очите на пресата и обществото. Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум.  Филмът  "Чикаго" с Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър е отличен с 6 награди "Оскар”.

Билети за мюзикъла „Чикаго” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлйан в eventim.bg

Opera Open e част от проргамата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.