Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Премиера на "Моя прекрасна лейди"

Премиера на "Моя прекрасна лейди"
Публикувано: 20.02.2018

Прочутият мюзикъл „Моя прекрасна лейди” оживява на пловдивска сцена премиерно на 24 февруaри.  За първи път в България превърналото се в класика произведение ще бъде изпълнено в оригиналната оркестрация, подчертава диригентът Константин Добройков. Публиката ще се наслади на вечни хитове като „Как чудесно би било” (Wouldn’t It Be Lovely), “С мъничко късмет” (With a Little Bit Of Luck), “Бих пяла във нощта” (I Could Have Danced All Night) и много други. Режисьор на спектакъла е доц. Нина Найденова, танците са дело на Боряна Сечанова, сценограф е Елица Георгиева, художник на костюмите е Николина Костова – Богданова, репетитор е Йордан Кръстев, а концертмайстор е Мичо Димитров. 

Мюзикълът е базиран на пиесата от Бърнард Шоу „Пигмалион” (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името "Моя прекрасна лейди" от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Мюзикълът също е филмиран с участието на Одри Хепбърн (1964 г.) и печели 8 награди Оскар, включително за най-добър филм.  Самият Бърнард Шоу пък получава получава Нобелова награда за литература през 1925 година.

Като основа в пиесата си авторът използва древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в женската статуя от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс обучава бедната цветарка Елайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на херцогиня. Сюжетът отприщва домино-ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато „влиза“ и излиза от ролята, която професор Хигинс й е вменил.

„С майсторската драматургия на Бърнард Шоу и световноизвестните музикални номера на Лернер и Лоу,  успехът на всяка сценична адаптация е почти сигурен. Основното предизвикателството е да се намерят най-подходящите изпълнители за ролите,” споделя режисьорът Нина Найденова.


Кастингът е повече от успешен! С трупата на Опера Пловдив репетира Атанас Сребрев, актьорът участвал в над 80 холивудски филма и е спечелил публиката на Античния театър с изпълнението си в мюзикъла „Чикаго”.  Ролята на Елайза Дултъл на премиерата ще се изпълни от пламенната Станислава Момекова, която еднакво добре умее да разсмива като Адина в "Любовен еликсир" и да трогва като Виолета в "Травиата". В ролята тя ще се редува с чаровната Симона Кодева. В мюзикъла участва и директорът на пловдивската Драма – актьорът Кръстю Кръстев, който усърдно репетира своите музикални номера с оркестъра на Операта. Останалите роли са поверени на Евгений Арабаджиев, който с лекота и артистичност представя оперетни образи, Валерия Мирчева, Марк Фаулър, Борис Кучков и др. В десетките малки роли умело влизат и хористите на Опера Пловдив, а характерните за жанра танци се изпълняват с много настроение от балетната трупа.

Билетите за премиерата се изчерпаха седмици преди датата. Следващата възможност да се види мюзикълът е на 14 март. Билети се продават на касата на Операта, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.