Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Празничен концерт с Мариан Краев и Павел Балев

Празничен концерт с Мариан Краев и Павел Балев
Публикувано: 26.02.2018

Опера Пловдив ще изнесе Празничен концерт на 2 март с участието на българския цигулар със световна слава Мариан Краев – концертмайстор на Мюнхенската филхармония. Диригент е друг прочут българин – маестро Павел Балев, който е шеф-диригент на Филхармонията в Баден- Баден. Програмата с Оркестъра на Опера Пловдив включва Марин Големинов - Вариации по тема на Добри Христов, Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и Роберт Шуман - Симфония №1 "Пролетна". Концертмайстор е Мичо Димитров. Музикалното събитие е посветено на Националния празник на България е в Голямата зала на Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа.

Мариан Краев започва на 11-годишна възраст е вече ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел, а по-късно е приет като студент в Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг. С помощта на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар. Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заместване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.  От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

 

Билети за Празничния концерт с участието на Мариан Краев и Павел Балев се продават на касата на Операта,  в Билетен център пред Общината и онлaйн в eventim.bg