Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

OPERA OPEN 2018: Премиера на "Мадам Бътерфлай" в

OPERA OPEN 2018: Премиера на "Мадам Бътерфлай" в
Публикувано: 19.06.2018

 

На 23 юни Античният театър ще се превърне в японски театър: светлини и сенки ще рисуват върху древните камъни светлините и сенките на любовната драма на Чо-Чо-Сан. Премиерата на „Мадам Бътерфлай“ от Пучини е първото заглавие от OPERA OPEN 2018 на Античния театър.

В образа на „пеперудата” влиза нежното корейско сопрано Хай-Йоон Ли. Това е една от ролите, с които публиката и критиката в Европа плътно я идентифицират. Последните години тя триумфира като Мадам Бътерфлай в Шотландската опера, потвърждавайки успеха си в оперите в Дъблин, Магдебург и Лисабон. В спектакъла на Опера Пловдив Хай-Йоон Ли си партнира с Геoрги Султанов, Елена Чавдарова – Иса, Свилен Николов, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Светлана Иванова и др.

Диригент на спектакъла е италианецът Якопо Сипари Ди Паскероли, който е бил Музикален директор на Македонската държавна опера и балет, Главен гост диригент на Пучини фестивала в Торе дел Лаго, както и гост диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Концертмайстор на оркестъра на Опера Пловдив е Мичо Димитров, а диригент на хора е Константин Добройков.

В премиерата на Античния театър преливат пространство и време, благодарение на режисурата, танца, ритуала, вписването дори на градския пейзаж в символиката на постановката . Спектакълът е дело на доц. Нина Найденова, която изследва „американската мечта” на японската гейша за свят, изпълнен с „любов и свобода”.  Визуалните технологии в помощ на преживяването превръщат Античния театър в красива и японска пагода и пресъздават живота в страната на сбъднатите мечти – Америка. Сценографията с оригинален 3D мапинг е дело на Петко Танчев от авангардния колектив „Мелформатор”. За първи път на Античния театър се инсталира и въртяща се сцена, която съдейства за прехода на картините и прави танца с ветрила на японските гейши още по-ефирен. Колоритните копринени кимона са дело на художничката Цветанка Петкова – Стойнова, а хореографията е на Боряна Сечанова.

OPERA OPEN 2018 e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Билети за всички спектакли се продават на Касата на OPERA OPEN на Главната улица, в Операта и в мрежата на eventim.bg