Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Колекция "ЕВРОПА - КОНТИНЕНТЪТ КУЛТУРА"

Колекция "ЕВРОПА - КОНТИНЕНТЪТ КУЛТУРА"
Публикувано: 21.01.2019

ОНЛАЙН БИЛЕТИ ТУК
В първия месец на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Опера Пловдив празнува с три концерта в Колекция „Европа – континентът култура” в три последователни вечери. Програмата представя симфоничен, джаз-симфоничен и етно-симфоничен проект – олицетворение на културното разнообразие и богатство на Пловдив и България.


На 24 януари под диригентската палка на Диан Чобанов ще прозвучи Девета Симфония от Бетовен, в която смело е вплетено произведението на „Оцелелият от Варшава” на Шьонберг. Девета симфония с химна на Европа – „Одата на радостта”, е сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава; музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Портите на Рая и повеят от ангелско крило – и вратите на газовата камера. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата. Идеята да се съчетаят тези две полярни творби е да се очертаят границите на човешкото днес.  Да развълнуваме - чрез музика и в името на музиката! Диригент на хора е Драгомир Йосифов, а солисти са Станислава Момекова, Елена Чавдарова – Иса, Георги Султанов, Ивайло Джуров.

На 25 януари (петък) джазът ще по/падне в оркестъра с проекта “IMAGINE” . Програмата е внимателно подбрана от солистката Мирослава Кацарова, която ще си партнира с джаз квинтет и Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков. В концерта са включени песни на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Каетано Велосо, Джон Ленън, Жоао Жилберто, Бебел Жилберто, Били Холидей, както и някои авторски композиции от последния албум на певицата “My Cinéma”. Всички аранжименти са направени и оркестрирани от дългогодишния й сценичен партньор и виртуозен пианист Мирослав Турийски. Мира Кацарова ще пее на пет езика - български, английски, испански, френски и португалски.

 

На 26 януари „Мистерията на българските гласове” и Оркестърът на Опера Пловдив ще представят етно-симфоничния проект „Бучимиш”. В концерта участват сопраните Вера Гиргинова и Марияна Панова заедно с бийтбоксъра Скилър. Музикален директор на проекта е Петър Дундаков, който специално е преработил последния албум на световноизвестния фолклорен ансамбъл за изпълнение с голям симфоничен оркестър. „Бучимиш” обиколи големите столици на Европа през 2018, а в началото на 2019 ще прозвучи за първи път като зашеметяващ етно-класически фюжън на пластове и звуци, истории и митове. Диригент е Любомир Денев- младши.

 

Билети за трите концерта са продават на касата на Операта, на касите на Ивентим и Easypay, онлайн с възможност за разпечатване на билета у дома на eventim.bg и EPAYGO.