Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Музикално-светлинни фойерверки откриват OPERA OPEN 2019

Музикално-светлинни фойерверки откриват OPERA OPEN 2019
Публикувано: 28.05.2019

Разпръскващият светлина концерт  „Огънят / Празникът” на 8 юни ще открие OPERA OPEN 2019 на Античния театър 2019. В програмата ще „избухват” музикални фойерверки и ще „пламтят” оркестрови пожари, визуализирани с мащабни прожекции върху бялото „платно” от каменни редове на Античния театър. Творческият екип на „Огънят / Празникът” –  доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превежда публиката през музикално-светлинни картини, които рязко сменят своята динамика и водят до естествена кулминация - от „Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра” на Вагнер и  „Прометей” на Скрябин, през космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов, до мащабния финал на Симфония N=9 от Бетовен.

За първи път в България ще бъде приложена разработката на пловдивското студио Сенслаб за интерактивен мапинг, който реагира на живо като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на ефектите е на Петко Танчев, който преди дни бе удостоен с награда „Пловдив” за аудио-визуално творчество. Светлинно-музикалната фантазия ще бъде наблюдавана от публиката, която ще е настанена на самата сцена на Античния театър.

В гала откриването маестро Диан Чобанов ще дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на OPERA OPEN досега.  В програмата участват всички солисти и хористи на Опера Пловдив, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент проф. Бураджиев. На сцената ще пеят Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов,

Поради късния залез през месец юни, началото на “Огънят / Празникът”е обявено за 21:30 часа, тъй като е необходима пълна тъмнина за ефекта от мултимедийното оформление. Публиката ще се настанява на сцената на Античния театър като влиза само от вход „Юг” ( Тунела / Митрополията).

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Операта, на Главната улица и в мрежата на Ивентим.