Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Джаз сензацията Лиз Райт с концерт на Античния театър

Джаз сензацията Лиз Райт с концерт на Античния театър
Публикувано: 08.07.2019

Лиз Райт е сред утвърдените и най-интересните гласове на съвременния джаз и госпъл музика. Тя пристига в България за специалния съвместен концерт Jazz Symphony с оркестъра на Опера Пловдив, част от OPERA OPEN.  Диригент на своеобразния музикален спектакъл ще бъде Константин Добройков.  На 16 юли от 21 ч. в Античния театър (Пловдив) е нейната първа среща с българската публика.

Родена в малък град в щата Джорджия, Лиз Райт започва да пее и свири на пиано в местната църква още като дете. Тя е силно привлечена от блуса, джаза и госпъла. Учи в престижни университети в Атланта, Ню Йорк и Ванкувър. През 2003 г. издава първия си самостоятелен албум Salt, с който достига второ място в най-престижната американска музикална класация на списание „Билборд“. Следват още четири нови албума, които се приемат с огромен интерес от публиката. Последната ѝ продукция – Grаce (2017) е считана за най-зрялата в кариерата ѝ до този момент.  Лиз Райт работи с някои от най-важните съвременни вокалисти като Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо и др.  Музиката ѝ, често вдъхновена от историята, носи силен политически и социален заряд.

Лиз Райт гостува на OPERA OPEN благодарение на КЦМ 2000 Груп. Проектът се осъществява със съдействието на Plovdiv Jazz Fest и е част от програмата на Пловдив  Европейска столица на културата 2019. Билети се продават на касите на Операта и в мрежата на Ивентим.