Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

"Фластаф" открива оперния сезон 2019/2020

"Фластаф" открива оперния сезон 2019/2020
Публикувано: 25.09.2019

Опера Пловдив открива новия сезон с премиера на комичната опера „Фалстаф” – последната творба на Верди по пиесите на Шекспир „Веселите Уиндзорки” и „Хенри IV”.  Диригент е Павел Балев – ръководител на Филхармонията в Баден-Баден. За ролята на комичния шекспиров персонаж режисьорът доц. Нина Найденова е поканила баритона Кирил Манолов – провъзгласен за „най-добрия Фалстаф на нашето време” от Рикардо Мути. В премиерната постановка ще вземе участие и световната прима Марияна Пенчева. Заглавието се изпълнява за първи път в Пловдив.

На 78 години, 16 години след Аида и 5 след Отело, Джузепе Верди създава своята последна опера, 26-та поред и трето музикално-сценично произведение по Шекспиров сюжет след „Макбет“ и „Отело“. В нея сър Джон Фалстаф е пройдоха, корполентен, чудовищен, алчен и лаком, и както повечето комични персонажи от това време – той е страхливец, за когото жените са „хлеб насущний“. Заедно с това Фалстаф е и алегорична фигура на старостта с присъщата и отчаяна ненаситност.

Вместо в средновековието, премиерната постановка „потапя” чревоугодника и рогоносец Сър Джон Фалстаф в колоритната атмосфера на La Dolce Vita – епохата на „сладък живот” в Италия от 60-те години на миналия век. Сценограф и художник на костюмите е Елена Иванова, хореографски дизайн – Анна Пампулова, хормайстор е Драгомир Йосифов.

В ролите се редуват солистите Михаил Пулиев, Свилен Николов, Август Методиев, Марк Фаулър, Георги Султанов, Александър Баранов, Димитър Зашев, Борис Кучков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков, Марияна Панова, Светлана Иванова, Вера Гиргинова, Валерия Мирчева, Анита Дафинкса – гост, Елена Чавдарова – Иса,  Цветанка Ангелова.

„Фалстаф” е с участието на хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.
Билети се продават на касата на Операта и в мрежата на ивентим. Налична е и онлайн услугата за билети „разпечатай у дома” на eventim.bg