Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Симфоничен концерт "Цветовете на нощта"

Симфоничен концерт "Цветовете на нощта"
Публикувано: 15.11.2019

Концертът на 23 ноември ще разкрие пред любопитните, пред жадните, пред поетичните натури, тайните архитектури на Нощта, нейните скрити механизми. Нейните звукови цветове. Така конструирана, програмата ще постави „Въпрос, останал бе отговор“  по пиесата на Великия Независим на американската музика Чарлз Айвз. (Интересен детайл – пиесата изисква участие на двама диригенти и „невидим“ оркестър!) Ще постави и знаменити, обичани опуси от Бах и Моцарт в необикновена среда – от което те ще засветят с нова светлина. Яна Дешкова ще ни поведе с цигулката си по пътечките, просеките, внезапните завои на на родения от духа на приказките и здрачните серенади Втори концерт от Сергей Прокофиев – и ние ще я следваме, упоени от чудесните и умения. Хоровите песни на Дьорд Лигети ще трасират пътя към вас на, ще доведат – образно казано – на сцената главната пиеса на вечерта – „Нощна музика“ от Симеон Пиронков; едно удивително урбанистично ноктюрно, в което тайнственият и напрегнат живот на будните просветва сред бавните, упойващи кръгове на нощта. Пиеса от 1968 г., много свързана  и с киното от този период, с шедьоврите на Рангел Вълчанов, Въло Радев, Бинка Желязкова; режисьори, неразделна част от поетиката на които е киномузиката на Симеон Пиронков.

Диригент е Симеон Пиронков-син – една от най-активните и признати фигури на съвременната австрийска музикална сцена; отличен композитор и основател на един от най-профилираните ансамбли за нова музика в Австрия, Face/Contemporary , участник във Фестивали като тези в Залцбург, Блуденц,  Витен, големият фестивал Вийн модерн и мн. др. Професор по дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (сред диригентите, преминали обучение при него са сегашният шеф на Берлинските филхармоници Кирил Петренко, настоящият диригент на Оркестъра на Хесенското Радио – Франкфурт на Майн - Рафаел Ороско-Естрада, Музикалният директор на Пловдивската опера Диан Чобанов, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров. Предстои ни среща с един от най-чувствителните, ерудирани и фини представители на средната по възраст диригентска генерация в Европа.

Яна Дешкова е възпитаник на Плевенското музикално училище, преминала школата на знаменития Ифра Нийман в Гилдхол-скуул и Висшето училище за музика Фолькванг в Есен, Германия. В момента тя е първи концертмайстор на Оркестъра в Олборг, Дания, като не прекъсва активната си кариера на солист и камерен музикант – участник и инициатор на разнообразни и необикновени проекти.