Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Премиера на "СВИРАЧЪТ И АВТОМОБИЛИТЕ"

Премиера на "СВИРАЧЪТ И АВТОМОБИЛИТЕ"
Публикувано: 15.11.2019

"Свирачът и автомобилите" - първата опера, написана по поръчка на Опера Пловдив. Тя е дело на талантливия пловдивски композитор Петър Керкелов, който разказва чрез музика приказката "Свирачът и автомобилите" от Джани Родари. 

Петър Керкелов (1984) е български композитор. Запазвайки чисто музикалното си очарование, което може да бъде описано като аскетична искреност и неподправена прямота, пиесите на Петър Керкелов нерядко преминават ограниченията на звуковите игри и се насочват към полетата на философията, на другите изкуства – елементи от които успешно интегрира в творческите си концепции.

Неговата композиция „Опита за крещене“ (“Attempt at screaming”) е победител на 59та Международна трибуна на композиторите (МТК) в Стокхолм, 2012 в категория „под 30г.“. На 63та МTK пиесата му „Времеви етюди“ („Time Etudes”) за оркестър, два женски хора и соло глас получи званието „препоръчана творба“ в генералната категория за 2016г. Други отличия включват стипендия от Британското музикално общество; стипендия от Вагнеровото общество – Байройт; както и двукратно присъдена стипендия за класическа музика от Фондацията на Райна Кабаиванска.

Музиката на Керкелов е звучала в България, Холандия, Германия, Австрия и САЩ на престижни форуми като Konzerthaus Wien, Gaudeamus Music Week (Холандия) в изпълнение на реномирани ансамбли като Asko/Schoenberg Ensemble (Холандия), "Bang on a Can All-Stars" (САЩ), Ensemble PHACE (Австрия), Ensemble "Musica NovaSofia", Ruysdael Kwartet (Холандия) и други, както и по радиостанции в Европа и Австралия.

Той е селектиран за участие в майсторските класове на световно реномираните съвременни композитори Луи Андрисен, Дейвид Ланг и Кая Саариахо.

Настоящи проекти включват поръчка от Държавна Опера Пловдив за музикален театър „Свирачът и автомобилите“ по Джани Родари в сътрудничество с хореографа Лилия Бурдинская (Русия) за Европейска столица на културата – Пловдив 2019г.; премиера от берлинското клавирно трио „Trio Imáge”; композиция за акордеон за Красимир Щерев (Klangforum Wien).

Предишни поръчки към Петър Керкелов са от Кралската консерватория; от Ruysdael Kwartet по случай 100 годишнината на Холандското общество за камерна музика, фестивал Аполония; Radio France и др. Неговата музика се издава ексклузивно от холандското издателство DONEMUS.

Петър Керкелов е доктор по етномузикология в БАН. Той притежава магистърска степен по композиция при Мартайн Падинг и Гуус Янсен от Кралска консерватория – Хага; магистърска степен по композиция при проф. Димитър Тъпков и бакалавърска степен по педагогика и класическа китара при Милена и Валентин Вълчеви от АМТИИ – Пловдив.

През 2006/2007г. Керкелов специализира композиция при проф. Дан Дедю в Национален музикален университет – Букурещ.

Творчески екип:

Музикален театър-балет за деца от Петър Керкелов, либрето – Драгомир Йосифов, по приказката на Джани Родари

Диригент - Драгомир Йосифов
Хореограф постановчик - Лилия Бурдинская
3D сценография - Петко Танчев
Художник - Венцислав Диков
Костюми – Мария Мануилова

Солисти - Светлана Иванова, Владимир Ников 

Хор, Балет, Оркестър и Детска академия на Опера Пловдив