Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Започва OPERA OPEN 2020

Започва OPERA OPEN 2020
Публикувано: 14.06.2020

OPERA OPEN 2020 продължава десетилетните традиции за оперни спектакли и концерти на сцената на Античния театър в Пловдив като изданието тази година е с фокус големите български имена в оперното изкуство. Гости на фестивала ще са четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света.

Звездната Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър. Концертът се организира изцяло от продуцестка къща "Ес Уай 11" и е личен жест на примата към Пловдив.


Примата Райна Кабаиванска лично ще присъства, за да отбележи 20 годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое, която е преминала през школата на легендарната българка. Още една пловдивчанка - мецосопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, включително Ла Скала, ще си партнира със световноизвестния Кирил Манолов, който бе провъзгласен за "Музикант на годината 2019" след ролята си във "Фалстаф" на Опера Пловдив. Един от най-актуалните български тенори с участия в Европа, Северна Америка и Азия - Камен Чанев, ще участва в откриващия Гала спектакъл "Вратите на съня".


Опера Пловдив ще представи на публиката и най-младото поколение български оперни изпълнители, които вече имат завидна международна кариера - Светлина Стоянова, солист на Виенската опера, Мария Радоева с кариера в оперни театри в Австрия и Италия и Ина Кънчева с изяви в оперни театри като Ковънт Гардън и Ла Скала, които ще изнесат концерт с Детския хор на БНР, от където е стартирал музикалният им път. В програмата присъстват имената на български музиканти, които нямат нужда от представяне - концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам -, Веско Ешкенази, диригентът на Филхармонията в Баден-Баден - маестро Павел Балев и лауреатът на Голямата награда на конкурса и специалната награда на Френското национално радио - цигуларката Зорница Иларионова.

В премиерен музикално-поетичен спектакъл ще участват водещи български актьори - Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов и Теодора Духовникова. Програмата на OPERA OPEN ще срещне почитателите на балета с премиер солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Премиерните заглавия "Вратите на съня" и "Поетите и музиката", с които ще стартира OPERA OPEN 2020, ще са с обърната гледна точка. Смяна на местата на публика и артисти в чашата на Античния театър бе новаторски подход в Гала откриването на OPERA OPEN 2019, когато каменните редове бяха обиграни от изпълнителите и служеха като бяло платно за мултимедийни проекции, а лимитиран брой зрители наблюдаваха спектакъла от сцената. Постановъчното решение спомага за допълнително емоционално въздействие на публиката, и предлага естетски подход в решаването на актуални изисквания, свързани със сигурността и здравето на зрители и артисти. Разгръщането на спектаклите на каменните редове осигурява необходимата дистанция между изпълнителите - солисти, музиканти, хористи и балетисти, а настаняването на публиката на сцената ограничава броя й и дава възможност за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки без компромис в творческото послание.

Съпътстващо събитие на OPERA OPEN 2020 ще са безплатните прожекции на филми от поредицата "На опера с БНТ 2" на 3 и 4 юли на Римския стадион от 21:00 часа. Инициативата има за цел символично да запази утвърдения календар на OPERA OPEN и да проследи развитието на платформата, която беше основен акцент в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 през последните 5 години.  На същото място ще се проведе и церемония по връчване на наградите на Фондация "Енчо Керязов" на талантливи деца от цялата страна, на която Опера Пловдив ще е домакин.

По препоръка на Министерство на културата билетите за OPERA OPEN ще се продават предимно онлайн в мрежата на ивентим. Ще работи и фестивална каса на Главната улица. С цел избягване на струпвания на публика вратите на Античния театър ще се отварят един час преди спектакъла. Времетраенето на спектаклите през юли месец е намалено до 90 минути и те ще са без антракт. Влизането на публика за откриващите заглавия "Вратите на съня" и "Поетите и музиката" ще бъде само от вход ЮГ (Тунела) като движението и настаняването ще се извършва еднопосочно. Всички спектакли имат резервна дата при лошо време.