Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Фотоизложба "Орфей" на Римския стадион

Фотоизложба "Орфей" на Римския стадион
Публикувано: 14.07.2020

Отдел "Култура, археология и културно наследство" на Община Пловдив, Държавна опера Пловдив и Италиански културен институт  имат удоволствието да Ви поканят на откриването на фотоизложба "Орфей" на 10-ти юли от 18:00 часа на Римски стадион Пловдив.

Изложбата съдържа 24 фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open.

Във фотографиите на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър. 

Фотографиите ще могат да бъдат свободно разглеждани от пловдивчани и гостите на града до 27-ми юли. Изложбата е инициатива на Италианския културен институт и беше представена първо в София през месец юни, в Пловдив тя се организира със съдействието на отдел ""Култура, археология и културно наследство" и под патронажа на заместник -кмета Пламен Панов.

Куратор е Нели Раданова.

 

АЛЕКСАНДЪР БОГДАН ТОМПСЪН не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя.

До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената - като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен – Германия. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.

Откроява се работата му по проекти на сцените на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.