Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

СБЪДНАТАТА OPERA OPEN 2020

СБЪДНАТАТА OPERA OPEN 2020
Публикувано: 29.09.2020

За 7ми пореден път Античния театър оживя с програмата на Opera Open, за да продължи десетилетната традиция за оперни спектакли и концерти на вековната сцена в Пловдив. 


След Голямата 2019та година, дойде ред на Значимата 2020та!


В условия на „Изкуство в тишина“ екипът на Опера Пловдив успя да създаде една нова, различна програма на фестивала – дванайсет вечери изпълнени със своите послания. Програма, подготвена за по-малко от месец, на място на планирани и отменени международни проекти, която успя да събере многохилядна публика на античната сцена.

OPERA OPEN 2020 бе с фокус големите български имена в оперното изкуство - гости на фестивала бяха четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света -  Соня Йончева, Райна Кабаиванска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов, Камен Чанев, Веско Ешкенази, маестро Павел Балев, маестро Найден Тодоров,  цигуларката Зорница Иларионова, балетните артисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев.
Спектаклите на Опера Пловдив отново бяха посрещнати с възторг от вдъхновената ни публика и отразени в редица национални и международни медии, а концертът - Симфония N7 Ленинградска бе гледан на живо от над 30 000 зрители по целия свят.


Г А Л А  К О Н Ц Е Р Т
ЗАВРЪЩАНЕ – Гала концерт на Соня Йончева
20. 08. 2020г.
Звездно, емоционално и споделено с развълнувана публика от цялата страна бе Завръщането на родна пловдивска сцена на примата СОНЯ ЙОНЧЕВА! Звездата на големите оперни сцени се прибра в родния Пловдив за "един много личен концерт" с участието на Марин Йончев, 26-годишния бас Божидар Божкилов, диригента Найден Тодоров и оркестъра на Опера Пловдив – горд домакин на гала концерта на оперната прима!
   „Единствено човек, който е виждал Ню Йорк или Москва, обсипани с билборди и плакати с лика на български артист от подобна величина, би могъл да си представи вълнението на публиката в Античния театър, изправени пред огромния талант и смелост на Соня Йончева.“ – Нели Делчева, Свободна Европа

 

О П Е Р А
"МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ" – Пучини
04. 09. 2020г.
"МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ" събра РАЙНА КАБАИВАНСКА и нейната ученичка ВИКТОРИЯ ЙЕО на сцената на Античен театър. Изящният спектакъл на режисьора НИНА НАЙДЕНОВА отбеляза 20 годишнината от Международния майсторски клас в Нов български университет на световноизвестната българска прима, която публиката посрещна на крака и дълго аплодира. Досега в майсторските класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа,
САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. В предстоящия оперен сезон артисти от Школата Кабаиванска са ангажирани в над 60 оперни театри в целия свят, включително най-престижните сцени на Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж,Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш Щатсопер, Операта в Цюрих и много други, сред които достойно място заема и сцената на Опера Пловдив.

„Невероятно силно и въздействащо представление се получи. А в най-драматичните и ключови моменти към края задуха много силен вятър, дори на точно определени места от либретото, което усили тройно внушенията. Сякаш и природата седеше на Античния театър и съпреживяваше магията на Пучини.“ - Добромир Русев, фейсбук

„ФАЛСТАФ“ – Верди
28. 08. 2020г.
"На шега" превърнахме Античния театър в хотел от епохата на Белла Италия, където се разигра шекспировата комедия за сър Джон Фалстаф и веселите Уиндзорки, преразказана чрез великолепната музика на Верди. В спектакъла участва световноизвестният Кирил Манолов, който бе провъзгласен за "Музикант на годината 2019" след тази роля, на сцената му партнира мецосопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, включително Ла Скала.
  
„Забележителен спектакъл! Към освободената творческа фантазия на Верди добавя волния смях на талантлив екип от музиканти, очевидно вложили огромни усилия, за да представят вдъхновено и с видимо удоволствие лебедовата песен на оперния гений.“ – Екатерина Дочева, decrescendo.net

 

ФЕСТИВАЛНИ ПРЕМИЕРИ
„ВРАТИТЕ НА СЪНЯ“
10 и 11.07. 2020г.
Спектакъл-сън, отразяващ духа на необичайните обстоятелства, в които живеем и творим днес. Разчупващ тишината и едновременно отдаващ й почит. Стилен, овладян, извън клишето... С визионерски поглед, който обединява артисти и публика чрез музикална естетика, и с респект към енергията на древната сцена в Пловдив. 
Театърът на сънищата отвори портите си, за да ни попита – „Какъв е светът, който сънуваме, и какъв сънят, който живеем?‘
  „Беше вълнуващо, приказно, пречистващо, успокояващо, вълнуващо, вълшебно, истинско, завладяващо, пречистващо, носталгично, лекуващо, разтреперващо, магично...беше толкова пловдивско, толкова #OperaOpen“ - Георги Куманов - фейсбук
„Прекрасно изживяване, вълнуващо, завладяващо и зареждащо представление.“ - Mariana Komisarova, фейсбук
 „ Без никакво съмнение това беше един изключителен спектакъл. И още по впечатляващо е, че сте успели да направите това на фона на всичко, което се случва (не само) в последните месеци в България. Благодаря за специалното и красиво изживяване! Поздрави за целия екип направил този спектакъл. Всички участници - тези на и извън сцената се представиха прекрасно“ - Valentin Shekerov , фейсбук

ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА
Понякога ще идвам във съня ти…
17 и 18.07. 2020г.
Музика и поезия отново бяха едно - както тогава, при самото си раждане. Там, в аудиториума на Античния театър, гласове, ритми, чувства и пространства се сплетоха по превъзходен начин, за да издигнат сърцата и почетат музите!
Посрещнахме някои от най-обичаните български актьори - Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов, Иван Бърнев и Теодора Духовникова.
Непреходната любовна лирика на българските поети се съчета с музиката на българските композитори, за да ни окрили българския дух! 
*Идеен проект на Опера Пловдив и платформа „Интервюто“
 
„Беше разтърсващо, вселенско, огромно... и в същото време много задушевно и лично преживяване! :) Адмирации за труда и вдъхновението на екипа.“ - Ники Стоянова, фейсбук
 „Благодаря за думите, за музиката, за усмивките и за сълзите! Вие сте моето островче на Любов, Топлина и Надежда“ - Marinela Delova,  фейсбук

 

Б А Л ЕТ
"ЖИЗЕЛ" от Адолф Адам
Легенда на върха на палците…
22.07. 2020г.

"ЖИЗЕЛ" - за поредна година класическото балетно заглавие от програмата на OPERA OPEN изпълни Античния театър с романтика и изящество. Посрещнахме звездите на българския балет МАРТА ПЕТКОВА – желан гост-солист на големите световни сцени и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ - премиер солист на Софийската опера и балет, с Балетната трупа и с Оркестъра на Опера Пловдив, и със специалното участие на Веса Тонова.

 
„Балетът „Жизел“ покори Античния театър! Балетна феерия предложи на зажаднялата публика Пловдивската опера. Международната трупа, която пет месеца репетираше в карантинни условия и до последно не знаеше дали ще се играе, завладя древната мраморна сцена“ - plovdiv24.com

 

О П Е Р Е Т А
VIVA L'OPERETTA
Оперетите на Виена, Будапеща и Париж
25.07. 2020г.
Гала спектакълът от ежегодната поредица VIVA L'OPERETTA завладя зрителите с феерични валсове, бляскаво шампанско и добро настроение!
 
„Прекрасна вечер в Пловдив! Музикалните откъси бяха вплетени в един вдъхновяващ и незабравим спектакъл. Солисти, хор, балет, оркестър, организация - всичко на отлично ниво. Благодарим ви, талантливи и всеотдайни хора!“ - Вероника Цонева, фейсбук

 

К О Н Ц Е Р Т И

СИМФОНИЯ N7 ЛЕНИНГРАДСКА – Шостакович
Музика на мира
22.08.2020 г.
На Античния театър с цялата си мощ прозвуча Симфония N7, оп. 60 от Дмитрий Шостакович. Една симфония, свързана, както с преодоляването на конкретното историческо, зло, така и с укрепването и издигането на човешкия дух. Забележително, майсторски интерпретирана от музикантите на пловдивския оркестър начело с Диан Чобанов, тя срещна своята жадна, съсредоточена и благодарна публика. 
Ленинградска симфония бе представена като част от проекта "Музика на мира" в сътрудничество с Жокер медиа, който предвиждаше едновременното изпълнение на произведението в 5 града в Русия, Германия, Австрия и България. В Пловдив 95 музиканта започнаха подготовката още през април самостоятелно в условия на изолация, по-късно на отделни малки групи, за да се съберат финално на Античния театър, където силата на музиката възтържествува въпреки извънредните обстоятелства. Оркестърът на Опера Пловдив е единственият, който успя да изпълни произведението на живо, както бе първоначално планувано. Концертът бе гледан от над 30 000 души в международен ефир и отразен по Националната руска телевизия.


„Да подариш музиката на Шостакович е все едно да подариш Вселената“ - תאו אנאו, фейсбук
„Гениална музика, изключително добро изпълнение, беше много, много вълнуващо!“  Svetlana Vasileva, фейсбук

 

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ представя Годишните времена на Вивалди и Пиацола
20.08. 2020г.
Емблематичният български цигулар Веско Ешкенази и Оркестърът на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков и концертмайстор Виеслав Новак представиха Годишните времена от Вивалди и Пиацола в един вълнуващ поетичен концерт изпълнен със светлина, страсти и много любов.

  „БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕЖИВЯВАНЕТО! Давате ми мир , красота , хармония извисяване ..! Беше велико ..! Юлия Савакчиева, фейсбук

 

ДЕВЕТА СИМФОНИЯ – Бетовен/ ОЦЕЛЕЛИЯТ ОТ ВАРШАВА – ШьОНЕРГ
12.09.2020г.
За Опера Пловдив 2020 минава и под знака на две значими годишнини: 250 години от рождението на Бетовен и 75 години от създаването на Пловдивска Филхармония, чийто наследник днес е Оркестърът на Опера Пловдив. Отбелязахме ги с Девета симфония на Бетовен - сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава и музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата. 
Съчетахме тези две полярни творби с идеята да очертаем границите на човешкото днес.
Споделихме с публиката този двоен празник със заключителното събитие на OPERA OPEN 2020!  
„Прекрасни! Бих ги нарекла днешни будители, заради вярата, непоколебимостта да свирят без зала, да носят в себе си извора и на нас, публиката - радостта да ги слушаме!“ - Tanya Mihaylova, фейсбук

 

Opera Open 2020 отново доказа, че Опера Пловдив е била и ще бъде гарант за висок професионализъм, институция необходима на своята публика с мисията си да създава духовен климат на града си и да бъде повод за гордост на своите съграждани.
С тази вяра ние Артистите споделяме изкуството си на нашата Антична сцена!
С огромна благодарност към всички артисти, вярната ни публика и безусловно подкрепящите ни съмишленици!


До нови срещи през 2021!