Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

„Опера Бутик“ през февруари

„Опера Бутик“ през февруари
Публикувано: 09.02.2021

Опера Пловдив е планирала любопитни срещи в набиращия все по-голяма популярност камерен формат – „ОПЕРА БУТИК“, в който зрителите са настанени на самата сцена – работната площадка на артистите, в непосредствена близост до участниците.

На връх празника Свети Валентин, 14ти февруари, певицата, радиоводещ и организатор на Plovdiv Jazz Fest - МИРОСЛАВА КАЦАРОВА кани меломаните на едно романтично джаз пътешествие с някои от най-вълнуващите песни, представени на пет езика. В акомпанимента на пианиста Мирослав Турийски, тя ще изпълни любимите песни от своята лична колекция – прочути джаз стандарти, пиеси от филм на Вим Вендерс, любими поп песни в джаз аранжименти и някои от най-съкровените й авторски произведения. Пред водещата Лили Бързева, Мирослава Кацарова ще сподели  интересни факти за изпълнителите и песните, които е подбрала за тази бутикова среща и ще ни потопи в своя свят, изпълнен с джаз и любов. Танц по специално подготвена за случая хореография ще изпълнят балетистите Амaдео Джунта и Мара Салваджо. Събитието „LOVE SONGS с Мирослава Кацарова“ е с начален час 18:00.

Поредицата „Опера Бутик“ продължава своята образователна традиция и среща публиката с  режисьори, диригенти, артисти, художници, хореографи, които разкриват по увлекателен начин тайните на създаването на оперен спектакъл. Със средствата на разказа и силата на музиката зрителите научават как една партитура се превръща в действие и се потапят в автентичната атмосфера на спектакъла.

На 17ти ФЕВРУАРИ от 19:00 ЧАСА публиката ще се пренесе в света на ЯПОНИЯ и нейната култура с операта „МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“ - Пучини. Режисьорът НИНА НАЙДЕНОВА ще ни потопи в 20те години на миналия век с историята на едно японско момиче и нейната Голяма мечта и ще разкрие любопитни подробности от сюжета и темите на спектакъла - една от перлите на фестивала Opera Open, спечелил Награда „Пловдив“ за сценография. За музиката и историята на написването й от великия Пучини ще разкаже диригентът Лучано Ди Мартино.

Талантливите солисти на Опера Пловдив - Евгения Ралчева, Марк Фаулър, Елена Чавдарова – Иса, Светлана Иванова, Михаил Пулиев ще изпълнят някои от най-красивите арии и ансамбли от операта.

За да се усети по-дълбоко духът и колорита на японската култура, част от зрителите ще бъдат облечени с автентични ЯПОНСКИ КИМОНА с помощта на асистентите от отдел „Грим и костюми“.

На 20ти ФЕВРУАРИ  на сцената на Опера Пловдив ще звучат вечните РУСКИ РОМАНСИ. Концерт-спектакълът ще ни поведе по пътя на живота - вечния дуел между разума и сърцето, представени от актьора Петър Тосков и баритона КРУМ ГЪЛЪБОВ. Ще прозвучат романси от Чайковски, Бородин, Глиер и Рахманинов в изпълнение на Евгения Ралчева и Елена Чавдарова- Иса под акомпанимента на Зарина Гетоева.  А поезията на Пушкин ще допълни това духовно приключение! Режисьор - Дима Димитрова, оператор – Антон Марчев.

Местата за събитията от платформата „Опера Бутик“ са ограничени.

Билети се продават на касата на Операта в Дом на културата и онлайн на eventim.bg.