Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

CARMINA BURANA на Бунарджика открива OPERA OPEN 2021

CARMINA BURANA на Бунарджика открива OPERA OPEN 2021
Публикувано: 02.06.2021

Осмото издание на международната платформа OPERA OPEN ще се открие на 4 юни с премиера на “Carmina Burana” от Карл Орф на върха на хълма Бунарджика от 21 часа. Колелото на съдбата се завърта и пренася артисти и публика 55 години по-късно отново на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен спектакъл на открито в Пловдив. За събитието се изгражда мащабна сцена, олицетворяваща кръговрата във Вселената, на която ще се качат над 150 артисти от Опера Пловдив. Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „Кармина Бурана“ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката участва Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.

Пълното название на кантатата в превод от латински гласи: "светски песнопения за пеене от певци и хор, с инструменти и магически образи". Постановката на хореографа Боряна следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година. Зад кориците са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „на маса“, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото влияние на повелителката ФОРТУНА и неуспешните опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат. За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев използва скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които "оживяват" чрез мапинг.

Поради големия интерес към премиерния спектакъл на Опера Пловдив, той ще бъде повторен на 5 и 7 юни.  Със съдействието на район „Централен“ са предприети всички необходими мерки за опазване природата и чистотата на емблематичното пловдивско тепе.

Програмата на OPERA OPEN 2021 включва 16 вечери с 5 премиерни заглавия от 4 юни до 30 август със запазената марка за качество на Опера Пловдив. След Бунарджика спектаклите ще продължат традиционно на Античния театър в Пловдив, където зрителите ще видят премиери на „Севилският бръснар“, „Тоска“, „Дон Жуан“ с участието на международни артисти. Събитието е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Опера Пловдив, на лятната каса OPERA OPEN на Главната улица в Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.