Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Световноизвестният сюрреалист РАФАЛ ОЛБИНСКИ

Световноизвестният сюрреалист РАФАЛ ОЛБИНСКИ
Публикувано: 08.06.2021

С вълнение съобщаваме, че световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински е специален гост на OPERA OPEN 2021!

Редица негови рисунки са използвани за оперни плакати на Метрополитън опера и Ла Скала и като корици на известни списания! Творби на Олбински ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "ДОН ЖУАН" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20ти август.

Графикът, сценограф и живописец Рафал Олбински е наистина явление в съвременното изобразително изкуство. Още в началото критиците го сравняват с ранния Салвадор Дали и с белгийския сюрреалист Рене Магрит. Самият Олбински описва своя стил като "поетичен сюрреализъм". Роден е в Полша, където завършва архитектура във Варшавския технологичен университет. През 1981 г. имигрира в САЩ и там се утвърждава като художник, който твори със замах и създава картини, зареждащи зрителите с усещането за свобода и позитивизъм. Школата по изобразителни изкуства в Ню Йорк го удостоява с професорско звание.

Творби на художника има в Музея на Фондация "Карнеги" в Ню Йорк, в Националния художествен клуб в Ню Йорк, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, в Музея "Сътори" в Осака, Япония; в Музея на плакатите във Варшава, Полша и в много други галерии в Европа и Щатите.

Роден в семейство на актьори, Олбински от малък твори афиши и плакати за спектакли. През 2002 г. художникът дебютира като сценограф на постановката "Дон Жуан" за операта във Филаделфия. Олбински е автор на повече от 100 оперни илюстрации за албумите "Opera D'Oro" на Allegro-Music.

Той е носител на над 150 международни награди, между които - наградата на Клуба на режисьорите на Ню Йорк и на Дружествата на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис; на наградата "The Big Crit" 2000, връчвана от критиците от Сан Франциско; на "Приз Савиняк", Париж; на "Creative Review", Лондон - за илюстрация; на "Стивън Доханос" - за живопис; на "Дивина Джулия", Италия - за принос в съвременното изкуство и мн. др. В родината си е награден с най-високата награда в областта на изкуствата - златен медал "Глория Артис".

Детайли за спектакъла "Дон Жуан": https://operaplovdiv.bg/performance/details/id/341

Снимка на Рафал Олбински: Ksawery Zamoyski