Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Класик OPEN AIR на Сахат Тепе

Класик OPEN AIR на Сахат Тепе
Публикувано: 28.06.2021

Опера Пловдив и община Пловдив канят пловдивчани на камерен концерт с известни арии от опери на Дановия хълм (Сахат тепе) на 8 юли от 20 часа в подножието на Часовниковата кула. Музикалното събитие, което е със свободен вход,  символично ще отбележи и приключилата реставрация на емблематичната забележителност на Пловдив. След Бунарджика това е второто тепе, което ще оживее с музика по проекта „Класик Open Air: Музиката на тепетата“ от Културния календар на Община Пловдив. Специален гост-солист ще е сръбското сопрано Мария Йелич. Ще й партнира тенорът Георги Султанов, а на рояла ще бъде Цветомира Цонева.  В програмата са включени арии и дуети от оперите "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Отело", "Дон Жуан", "Силата на съдбата", "Аида" и оперетите "Страната на усмивките" и "Веселата вдовица".

Мария Йелич вече е гостувала в Пловдив като солист в Девета симфония на Бетовен на Античния театър през специалната 2019 година. Тя е солист на Националния оперен театър в Белград с изяви на редица сцени в Европа и в Русия. Ангажиментите й през 2021 включват рецитал в Карнеги хол в Ню Йорк и участия в музикални фестивали в Белград, Любляна, Вроцлав и Йерусалим заедно със звезди като Елина Гаранча и Хосе Кура.

Часовниковата кула в Пловдив е сред най-старите в Европа. Издигната е на Дановия хълм в периода 1578-1611 г., а в сегашния си вид е завършена през 1812 година. Часовниковият механизъм е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Забележителността бе реставрирана в края на миналата година по инициатива на кметството на район „Централен“.

Проектът „Класик Open Air: Музиката на тепетата“ предвижда изнасянето на класически концерти от Опера Пловдив на Бунарджика, Дановия хълм и Трихълмието с цел припознаване на природните забележителноси като алтернативни места за култура през летните месеци. Входът за пловдивчани и гостите на града е свободен.