Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Юбилей на маестро ДИАН ЧОБАНОВ

Юбилей на маестро ДИАН ЧОБАНОВ
Публикувано: 18.11.2021

Уважаеми зрители,

Опера Пловдив има удоволствието да Ви покани на 19ти ноември (петък) на Симфоничен концерт, с който ще отбележим 50-годишния юбилей на Музикалния директор на Опера Пловдив маестро ДИАН ЧОБАНОВ. Музикален подарък за всички присъстващи ще е МАЛЕР - Симфония N 4 в изпълнение на Оркестъра на Опера Пловдив с концертмайстор Мичо Димитров и солист Вера Гиргинова.
Очакваме всички любители на симфоничното изкуство, както и всички почитатели, колеги и приятели на пловдивчанина маестро Чобанов да споделят празника с нас!
Билети се продават на касата на операта и мрежата на Ивентим.

ДИАН ЧОБАНОВ - биография
Маестро Диан Чобанов е Музикален директор на Държавна опера Пловдив от сезон 2013/2014г. Възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив,  завършва магистърска степен в Националната музикална академия  в София и в Университета за Изкуства и музика във Виена в класа на проф. Урош Лайовиц. През 2021 г. е удостоен с научното звание Доктор в областта на изкуството. Личността на диригента е повлияна от сър Колин Дейвис (Дрезден), Фабио Луизи (Виена) и Иван Фишър (Будапеща).
От 2009 г. Маестро Чобанов е главен диригент на балета на Хърватската национална опера в Загреб. Бил е и главен диригент на Хърватския камерен оркестър (2012 - 2014); постоянен диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун (2004 - 2012).
Диан Чобанов е първи диригент на Софийската филхармония (2004 – 2010) и главен диригент на Държавна опера - Стара Загора (2007 – 2012). За сезон 2020/21 Чобанов е главен гост-диригент в сръбския Народен театър в Белград и Нови Сад.
Той е дирижирал Симфоничния радио оркестър на Виена, Оркестър на „Арена ди Верона”, Пражкия радиооркестър, Будапещенски фестивален оркестър; Дохнани оркестър Будапеща, Филхармонията в Баден-Баден; Симфоничния оркестър на БНР, Национална опера и балет, София; RTS – Белград, Операта в Белград, Ансамбъл “Cantus” в Загреб, Камерен оркестър B-A-C-H Екатеринбург, Филхармония „Олтения“, Крайова; Брашовската филхармония, Македонската опера и балет и Македонска филхармония, Скопие; Филхармоничните оркестри на Калабрия, Палермо и Бари, Опера в Астана, Казахстан, Албанската национална опера, Симфоничния оркестър Куритиба в Бразилия и много други. 
Маестро Чобанов е дирижирал на престижни музикални фестивали в Австрия, Германия, Израел, Хърватия, Русия и Италия. През 2021г. маестро Диан Чобанов дирижира в Белград – оперна гала с участието на Пласидо Доминго.
 От 2012 г. г-н Чобанов е постоянен гост-професор в East China Normal, Университет Шанхай, Китай. Води майсторски класове по дирижиране в Колумбийския университет (САЩ) през 2010 г. и в Консерваторията Густав Малер, Виена през 2012 г. Бил е член в журито на международни диригентски конкурси Загреб 2015, Будапеща 2018, Казахстан 2019 и Белано, Италия 2021.
Маестро Чобанов е носител на международни награди  - Втора и специална награда на Международен конкурс на диригенти Загреб през 2003 г.; Специална награда на австро-унгарския конкурс за диригенти в Будапеща 1998 г; Награда „Пловдив” 2014 – най-престижната награда в областта на културата в родния си град.