Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

„Кармен” ще бие по брой зрители рекорда на „Аида”

„Кармен” ще бие по брой зрители рекорда на „Аида”
Публикувано: 26.06.2015

Испанската режисьорка Мария Елена Мексиа подготвя една страстна история от Андалусия, изпълнена великолепно от Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Валдис Янсонс, Марияна Панова, солисти и хор на Пловдивска опера. Мария Елена Мексиа прилага своя рейки техника за мотивация на изпълнителите, която води до засилена органичност на сцената.
Маестро Диан Чобанов изпипва всеки музикален детайл в денонощни репетиции с певците на сцената и с оркестрантите. През май диригентът получи награда "Пловдив" в раздел "Музика" за 2014 година за реализацията на друго произведение на Античния театър.
Античният театър се преобразява в Севиля от художника Салваторе Русо, който е работил с най-известните оперни имена в Италия. За техническите служби бяха необходими над два дни да транспортират и монтират огромния декор. 
Балетната трупа разучава пламенни стъпки с хореографа Владимир Ангелов, който пристигна от САЩ, където работи над танците за постановки на Пласидо Доминго. Поставил е спектакъл и в светилището на балета - Мариинския театър в Санкт Петербург.

От средата на май в Пловдив е мецосопраното Виолета Радомриска, която живее и работи в Швейцария. За зрителите ще е любопитно как елегантната русокоса певица ще пресъздаде образа на съблазнителната циганка Кармен.
След като покори 4000 души в Колизеума в Порто като Дон Хосе през 2014, пловдивският тенор Ивайло Михайлов отново ще бъде влюбен и ревнив сержант. Наскоро певецът получи бляскави отзиви за своето участие в операта "Черевички", излъчена от телевизия RAI 5.
Латвийският баритон Валдис Янсонс е пял в над 30 оперни театри по цял свят. Присъединява се към екипа на "Кармен" директно от Генуа, където също е пел партията на тореадора Ескамильо.
В екипа на "Кармен" се говори на няколко езика и повреме на репетициите в помощ се включват и преводачи от италиански и английски. В ателиетата на Пловдивска опера също се работи без почивен ден. Костюмите на художника Цветанка Петкова-Стойнова се шият и в операта в Стара Загора.   
Поради засиления интерес към премиерата на "Кармен" бяха отблокирани допълнителни места на Античния театът. Очаква се постановката да бие рекорда по брой зрители на "Аида" миналото лято. 

В Пловдив ще пристигат и директори на редица културни институти, за да видят международния проект в афиша на Opera Open 2015.Read more: http://news.plovdiv24.bg/565431.html#ixzz3e93hpP23