Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Oбразователен оперен спектакъл „Приказната Пепеляшка“

Oбразователен оперен спектакъл „Приказната Пепеляшка“
Публикувано: 15.02.2022

Опера Пловдив и Държавен куклен театър – Пловдив канят най-малките зрители на премиера на образователния спектакъл „Приказната Пепеляшка“, адаптация по операта на Росини, на 23 февруари от 18 часа в залата на ДКТ - Пловдив. Оперното представление с кукли е създадено в партньорство с университети и оперни компании от Испания, Италия и България по прoект  “Опера и образование в ранна детска възраст" на Еразъм + и се представя премиерно в градовете Комо, Овиедо и Пловдив. В разработването му участват музикални педагози, детски психолози и артисти от трите държави с цел използване на музиката като основно средство за растеж и знания в образованието при децата от 0 до 6 години. 

Автор на спектакъла е Симоне Гуера, художник на куклите е Илариа Комисo, асистент режисьори са Матео Молианези и Марк Фаулър. Музикален ръководител и корепетитор на премиерата в Пловдив е Цветомира Цонева, преводът е на Момчил Караиванов, а в спектакъла участват сопраното Светлана Иванова и куклените актьори Елин Стоянова и Ивелин Николов. Италианският оперен режисьор Симоне Гуера има опит в създаването на образователни и куклени спектакли за най-малките, както и представления за зрители със специални образователни потребности. За своята адаптацията по операта на Росини той споделя: „Приказната Пепеляшка“ е комедия, която разказва за търсенето на истинската човечност: докато голяма част от света се движи, за да има власт и пари, има хора, чиято най-голяма добродетел е честността. Добродетел, която обединява богати и бедни, жени и мъже.“

Сред първите зрители на „Приказната Пепеляшка“ ще са децата от детска градина "Изгрев" гр. Пещера, които се подготвят за първата си среща с оперното изкуство от музикални педагози от АМТИИ-Пловдив с ръководител доц. Коловска. Наблюденията и изводите на специалистите от Овиедо, Милано и Пловдив за реакцията на децата към „Приказната Пепеляшка“ ще бъдат използвани от екипите за надграждане на образователния спектакъл през втората година от проекта, когато ще бъде създадено и детско мобилно приложение за опера на испански, италиански и български. 

Проектът „Опера и образование в ранна детска възраст – Изграждане на европейска осведоменост чрез музика във време на пандемия“ по програма Еразъм + на Европейския съюз се координира от Университета в Овиедо в Испания, съпътстван заедно с Опера Пловдив от още четири партньорски организации от Испания, Италия и България: Опера Овиедо, образователната оперна организация AsLiCo от град Комо, Миланския университет Бикока и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Целите на проекта са насърчаване на социалното приобщаване във времена на криза чрез създаване на качествено образователно съдържание и популяризиране на музиката като основно средство за растеж и знания в образованието в ранна детска възраст, като се изхожда от убеждението, че операта, като европейско културно наследство, е идеалният инструмент за повишаване на чувството за единство сред гражданите от всички възрасти. Фокус на проекта е популяризирането на операта като приобщаващ инструмент за населението на селските и периферните райони чрез образователни преживявания, свързани с операта, насочени към насърчаване на достъпа до култура, и по-специално до музика, на деца между 0 и 6 години години.