Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Класик Open Air: Международен ден на музиката

Класик Open Air: Международен ден на музиката
Публикувано: 27.09.2022

Опера Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани на Концерт от поредицата „Класик Open Air” на 30ти септември (петък) в двора на Катедрален храм "Успение Богородично", с който ще бъде отбелязан Международният ден на музиката. В програмата са включени арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа, Маскани и Джордано. Началото е от 19  часа, а от 18:45 ще бъде отслужен молебен за откриване на новия творчески сезон 22/23 на Операта. Специално за събитието от Италия пристига изтъкнатият маестро Якопо Сипари Ди Пескасероли, главен гост диригент на Пучини фестивала в Торе дел Лаго. В концерта ще вземат участие солистите Александър Баранов, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова – Иса, Марияна Панова, Светлана Иванова, Свилен Николов и Таня Иванова заедно с Хора и Оркестъра на Опера Пловдив.

Достъпът за концерта в двора на Катедрален храм "Успение Богородично" е свободен за всички почитатели на оперното изкуство. Чрез символичния избор на място за провеждане на концерта, артистите на най-големия културен институт в града отправят послание за силата на Изкуството и Духовността, които обединяват във времена, когато Вярата е по-необходима от всякога. Опера Пловдив изказва благодарности за любезното домакинство на Пловдивска Света Митрополия!

Якопо Сипари Ди Пескасероли е познат на публиката на OPERA OPEN като диригент за премиерите на постановките „Мадам Бътерфлай“ 2018 и „Тоска“ 2021. Дирижирал е и „Аида“ на Античния театър през знаковата 2019 година. Завършва пиано, композиция и пеене в "Консерваторията в Акуила“. Отличен е с редица награди, сред които "Млада Италия" на CNEL, Международна награда за иновации в музиката, "Почетен гражданин на Абруцо" и др. Якопо Сипари Ди Пескасероли е преподавател в Националната консерватория на Мексико сити и ръководи департамент "Пеене и поп музика“ в Консерватория „Чайковски“ в Италия. Гост диригент е на едни от най-изтъкнатите италиански симфонични и оперни оркестри. Работи с редица оперни театри в Европа, Латинска Америка и Азия.

Четвъртото издание на проекта „Класик Open Air: Музиката под тепетата“ от Културния календар на Община Пловдив предвижда изнасянето на класически концерти от Опера Пловдив на емблематични градски пространства, свързани с пловдивските тепета.