Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

„Утре след днес“ - премиера на хореографа Раду Поклитару

„Утре след днес“ - премиера на хореографа Раду Поклитару
Публикувано: 01.03.2024

Балетът на Опера Пловдив представя премиера на „Утре след днес“ – танц-театър от световния хореограф Раду Поклитару. След „Дългата коледна вечеря“ това е втори спектакъл, който основателят на Академичния театър за модерен балет в Киев поставя в Пловдив. Премиерата е на 5 март от 19 часа в Драматичен театър Пловдив. Двата пловдивски културни института си сътрудничат за популяризирането на жанра „танц-театър“, който комбинира танцови движения и хореография, но също така актьорско изразяване и драматични ситуации.

„Утре след днес“ включва две едноактни танцови пиеси. "Дъжд" е философска история, представена в хореографска сюита, която разказва за съдбите на хора, събрани неволно в едно време и пространство. Етническата музика, в съчетание с енергичните прелюдии и фуги от „Добре темперирано пиано“ на Й.С. Бах, представляват прекрасна основа за танцовия театър на Раду Поклитару. За премиерата в Пловдив хороеграфът поставя и танц по българска народна песен. Дизайнът на костюмите е на Анна Ипатиева, а художник на осветлението е Олена Антохина

"Утре" по музика на Шопен разказва за тези, които живеят тук и сега, творят големи неща, откриват и грешат, обичат и мразят. „Това, което вършим в момента - къде отиваме и какво правим, определя бъдещето ни за ден, седмица, година. Самите ние решаваме какво ще бъде нашето УТРЕ след днес и живеем изцяло за него сега,“ споделя Раду Поклитару. Дизайнът на костюмите в „Утре“ е на Артем Шошин, който е и помощник-хороеграф на спектакъла.

В „Утре след днес“ участва международната балетна трупа на Опера Пловдив с художествен ръководител Мариана Крънчева и репетитор Петя Димова.

 

Световноизвестният хореограф Раду Поклитару е роден в Кишинев, Молдова. Основател е и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет Киев, заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, лауреат на наградата "Човек на годината", носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства. Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет, през годините той поставя балетни постановки в Болшой театър, Мариинский театър, Националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др. От началото на 2022г. Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив.

Билети за „Утре след днес“ се продават на касите на Опера Пловдив и Драматичен театър Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.