Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Дворжак и гайда откриват симфоничния сезон

Дворжак и гайда откриват симфоничния сезон
Публикувано: 10.09.2015

Оркестърът на Пловдивската опера ще открие симфоничния сезон с едно от най-популярните произведения на Антонин Дворжак - неговата Девета симфония в ми минор, наречена още "Из Новия свят".  В програмата на 11 септември от 19 часа в Концертна зала е включена и европейската премиера на Кралски марш за оркестър от композитора Чой Хун Хий (Южна Корея), който ще гостува на живо в Концертната зала в Пловдив.

Симфониците ще изпълнят и Концерт за флейта и оркестър от Карл Райнеке със солист Хюн Чонг Парк (Южна Корея). Диригент е познатия на пловдивската публика Йонг Чил Лий (Южна Корея).
Славата на Антонин Дворжак е причина той да бъде поканен в Съединените щати, за да заеме поста директор на Националната музикална академия на страната. По време на тригодишния си престой в Щатите (1892-1895) композиторът написва едно от най-популярните си произведения - Симфония № 9 в ми минор, наречена още "Из Новия свят". 

Той се интересува от музиката на индианците и негърските спиричуъли, които чува в Америка и умело слива богатите фолклорни мелодии с класическите техники. 

Тук присъства както красотата на прерията, тъгата на индианците, така и носталгията по родината, изпитвана от композитора. Написването на симфонията е възложено от Нюйоркската филхармония, а премиерата й е на 16 декември 1893 г. в "Карнеги Хол".

Композиторът Чой Хун Хий, който ще гостува в Пловдив, има дългогодишна кариера на диригент и университетски преподавател в Южна Корея. Той е директор на Фестивал за съвременна музика в Хапоман и президент на Музикалната асоциация в една от големите провинции в родината си. 

Неговото произведение Кралски марш за оркестър ще прозвучи за първи път в Европа в изпълнение на пловдивските симфоници. Любопитно е, че в оркестъра е включена и българска гайда, която ще замести "роднината" си от Шотландия.
Флейтистката Хюн Чунг Парк е възпитаничка на Джулиард Скул и през 2013 е поканена като преподавател по камерна музика в престижния Летен музикален фестивал в Ню Йорк. Тя изнася концерти в редица престижни зали по света и преподава в три университета в Южна Корея.
Билети за Откриване на симфоничния сезон се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.