Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Престъпление от любов в премиерата на „Селска чест” и „Палячи”

Престъпление от любов в премиерата на „Селска чест” и „Палячи”
Публикувано: 25.09.2015

Двойна премиера готви Държавна опера-Пловдив за началото на новия музикален сезон. На 2 октомври от 19 часа зрителите ще се насладят на едноактните опери «Селска чест» от Маскани и «Палячи» от Леонкавало, които са обединени от режисьорската концепция на доц. Нина Найденова. Класическата формула – “извършване на престъпление от любов” е представена в спектакъла от различни гледни точки и позиции. Действието се развива на едно и също място – Сицилия, земята на Честта, но е пречупено през погледа на Жената и през погледа на Мъжа. Внушение правят и гигантски кукли в мащаб 1:20, които се извисяват над изпълнителите на сцената.

Диригент на премиерния спектакъл е маестро Диан Чобанов, който е поканил тенора с международна слава Камен Чанев. Останалите партии са поверени на Мариана Панова, Таня Иванова, Стоян Даскалов, Михаил Пулиев,Петър Данаилов, Валерия Мирчева, Светлана Иванова и Марк Фаулър.

«Селска чест» и «Палячи» са ярки представители на италианския веризъм, за който са характерни използването на сюжети от живота на обикновените хора и стремежът за пресъздаване на действителността. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите са на Николина Костова-Богданова, а хореограф на балета е Боряна Сечанова.

Билети за „Селска чест” и „Палячи” се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.