Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Светлин Русев свири с оркестъра на Пловдивска опера

Светлин Русев свири с оркестъра на Пловдивска опера
Публикувано: 06.10.2015

Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио, ще е солист на Симфоничния концерт на оркестъра на Пловдивска опера с диригент Диан Чобанов. Музикалното събитие на 29 октомври е част от VI-ти МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”. В програмата са включени Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър, Оп 47 и Чайковски – Симфония N=4.

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ “Проф. Веселин Стоянов” – Русе. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. Работил е с диригенти от класата на Мунг-Вун Чунг, Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн.

Светлин Русев е свирил на много от най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Cité de la Musique, Театър „De la Ville“, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала „Бела Барток“, Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Като особено търсен партньор в камерната музика, той работи с имена като Мунг-Вун Чунг, Ж. М. Луизада, Ф. Касар, Е. льо Саж, А. Таместит, В. Менделсон, К. Филипс, П. Майер, Ф. Бернолд. Член е на триото Русев – Салк – Розанова и на ансамбъл Тангисимо.

След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от К. А. Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек. През 2009 г. отново с Елена Розанова записват за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Цезар Франк и Камий Сен – Санс, a през 2010 заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва Сонатите №3 от Е. Григ и Н. Метнер за Fondamenta.

От 2005 г. Св. Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2007 г. е концертмайстор и на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 г. в България.

Носител е на наградата „Кристална лира” 2006г.

От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. (“Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris”)

Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation.