Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

В памет на Месру Мехмедов

В памет на Месру Мехмедов
Публикувано: 30.10.2015

Пловдивските симфоници ще отбележат 80 години от рождението на Месру Мехмедов на 12 ноември в Концертна зала от 19 часа. Маестрото е бил главен диригент на Пловдивска филхармония. Загива в самолетна катастрофа в Цюрих през 1971 година. Диригент на концерта е Мартин Пантелеев, а солист ще бъде младият Николай Маринов, лауреат на конкурса American Protégé International Concerto Competition, Ню Йорк – 2014 година, ученик от класа по пиано на Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков".  Талантливият пианист изнесе концерт в прочутата Карнеги Хол в Ню Йорк. Програмата включва МЕНДЕЛСОН - Увертюра "Сън в лятна нощ", СЕН САНС - Концерт за пиано № 2 в сол минор, Оп. 22, БРАМС - Симфония № 2
 

За МЕСРУ МЕХМЕДОВ: Роден е през 1935 година във Велико Търново, завършва гимназия в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър. През 1955 година ръководената от него група стига на финал на Младежкия музикален фестивал в София.

Продължава следването си в Ленинградската консерватория, където негови преподаватели са големите руски музикални педагози и диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински. Дипломира се през 1960 година и след завръщането си в България е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив, първоначално като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент на оркестъра. Между 1963 и 1969 година дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина: Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция.

Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от сто класически музикални произведения, като оперите „Фауст“ на Гуно, „Кармен“ на Бизе, „Евгений Онегин“ на Чайковски, „Черното домино“ на Обер, „Царска годеница“ на Римски-Корсаков, „Риголето“ на Верди и др., както и много симфонични творби.

През 1965 година Мехмедов изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония № 1 на Йоханес Брамс и „Реквием“ на Джузепе Верди. През същата година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти „Николай Малко“ в Копенхаген.

През 1969 година в Ню Йорк, Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос“. С фантазията „Франческа ди Римини“ от Чайковски печели първото място на конкурса, председателстван от Ленард Бърнстейн, който го кани за свой помощник.

След завръщането си в България, Мехмедов получава признание от българската музикална общност и е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.