Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Бляскав оперен концерт в Зала 1 НДК

Бляскав оперен концерт в Зала 1 НДК
Публикувано: 03.12.2015

Световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска направи забележително дългоочакваното си завръщане в най-голямата зала на Националния дворец на културата (НДК) - Зала 1, давайки официален старт на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ). Ценителите на оперното изкуство преживяха изключителен концерт под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на Оркестъра на Държавна опера - Пловдив. Това беше първата съвместна изява на Пендачанска и Скапучи – тандем, който дава заявка за достигане на още бъдещи музикални върхове.

Меломаните се насладиха на прецизно подбраната програма - в първата част имаше три арии за мецосопран (Сесто от "Милосърдието на Тит”, Розина от "Севилският бръснар” и Еболи от "Дон Карлос”), придружени и от увертюри, голяма част от които – от същите опери.

Втората част беше изцяло сопранов репертоар (Донна Елвира от "Дон Жуан” на Моцарт, "Семирамида” из едноименната опера на Росинии "Силата на съдбата”), а за достоен финал оперната прима изпълни ария на Леонора от "Силата на съдбата” на Верди.

Eкзалтираната публика на два пъти извика на бис Александрина Пендачанска, която повтори арията на Семирамида из едноименната опера и изпълни като втори бис - Болеро на Елена (Merce dillette amicus) из операта "Сицилиански вечерни" на Верди.

Пловдивските симфоници получиха заслужени поздравления и аплодисменти от публиката в Зала 1 на НДК.

Концертът беше уникална възможност за българската публика да види за първи път впечатляващото присъствие и майсторство на италианската диригентка Сперанца Скапучи, която доказа защо е сочена за една от най-перспективните и канени млади звезди на световната класическа сцена. Изпълнена със завладяваща енергия, с ясен и категоричен диригетски жест, тя показа дълбоко и детайло познаване на партитурите с ясна визия за стила на всеки от композиторите, включени в програмата.