Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Нов „Риголето” в стилистиката на Фелини

Нов „Риголето” в стилистиката на Фелини
Публикувано: 28.01.2016

Опера Пловдив провокира публиката с нов прочит на историята за придворния шут Риголето на 30 януари в Дом на културата от 19 часа. Премиерният спектакъл е вдъхновен от визията на филмите на Фредерико Фелини. „Риголето” е едно от най-poзнатите и играни заглавия в оперния афиш, затова постановъчният екип е решил да изненада зрителите с изчистена и стилна визия от 60-те на XX-ти век, която допълнително подчертава трагизма в оперния шедьовър на Верди. Идеята на Франк Бернд Готшалк да пренесе „Риголето” в друга епоха е реализирана в Белгия, в Холандия и в Опера Стара Загора, откъдето пристигат модерният декор на художника Карел Спанхак и костюмите на художника Марит ван дер Бургт. В Опера Пловдив представлението заживява благодарение на режиьора Георги Динев, който работи денонощно със солистите и хора на Опера Пловдив.

Диригент на „Риголето” е Лучано Ди Мартино, а централните роли се поверени на Александър Крунев, Вера Гиргинова, Стоян Даскалов, Елена Чавдарова и Пламен Кумпиков

 „Риголето“ е едно от така наречените „три големи“ – най-популярните оперни произведения на Верди. Композиторът създава операта „Риголето“ по поръчка на венецианския театър „Ла Фениче“ в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве. Разказът за трагедията на един любящ баща и най-скъпото за него – безкрайно влюбената му единствена дъщеря, винаги е бил обичан от публиката по света. Историята е по драмата „Кралят се шегува” на Виктор Юго.

Ден по рано – на 29 януари, Опера Пловдив ще отвори врати и за генерална репетиция с публика, която ще има възможност да надникне и зад кулисите на „Риголето”.

Билети за премиерата „Риголето” се продават на касата на Концертна зала, в билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg