Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Премиера на световния хит "Магьосникът от Оз"

Премиера на световния хит  "Магьосникът от Оз"
Публикувано: 02.02.2016

Опера Пловдив представя премиерно „Магьосникът от Оз” – мюзикъл за цялото семейство в стила на Бродуей. Историята от Л. Баум ще оживее на 5 февруари (петък) в Дом на културата от 18:30 часа.  След „Човекът от Ла Манча” това е вторият световен мюзикъл, за който Опера Пловдив закупува лицензни права.  Хитовата продукция е с музиката и текстовете на едноименния филм на MGM, който в последствие е адаптиран за сцената на Royal Shakespeare Company.  Авторите на музиката са Харолд Арлън и Е. И. Харбърг, а на музикалния съпровод - Хърбърт Стотарт. Мюзикълът е останал в историята с една от най-известните песни – „Somewhere Over the Rainbow”в изпълнение на Джуди Гарланд. Хитът е отличен с Оскар и е обявен за най-великата филмова песен в света от Американския филмов институт.  Българският превод на „Магьосникът от Оз”  е дело на Харалампи Аничкин.

Постановката на доц. Нина Найденова следва формулата на Бродуей – множество красиви декори и мултимедийни ефекти от сценографа Салваторе Лиистро, безброй бляскави костюми от художника Николина Костова – Богданова и забавна хореография от Боряна Сечанова в продължение на два часа и половина. На сцената вилнее истинско торнадо, вали сняг, бързо изникват паяжини, цъфтят макове и властват зли вещици. Специално за „Магьосникът от Оз” в  Пловдив пристига допълнителна аудио-визуална техника, за да се сътворят всички сценични вълшебства. За продукцията е организиран и кастинг за куче-актьор в ролята на Тото.

Мюзикълът като формат е подходящо забавление за цялото семейство. Историята за Дороти и нейните приятели може да бъде широко възприета -  и като безобидна книжка и филм за деца, но и като философски разказ за „търсенето” с много закодирани послания за възрастните.  Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македноски”, а в постановката участват оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив.

„МАГЬОСНИКЪТ ОТ ОЗ” се представя по силата на договор с TAMS-WITMARK MUSIC LIBRARY, INC.  560 Lexington Avenue, New York, New York 10022, U.S.A