Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Изтъкнатият диригент Павел Балев с концерт в Пловдив

Изтъкнатият диригент Павел Балев с концерт в Пловдив
Публикувано: 25.02.2016

На 25 февруари Опера Пловдив ще зарадва почитателите на симфоничната музика с концерт „Шедьоври на симфонизма” под диригентството на изтъкнатия гост Павел Балев и солиста Ясуши Ядеуе, концертмайстор на Филхармонията в Баден-Баден. В програмата са включени Бетовен – Концерт  за цигулка ре мажор и Брукнер – Симфония N  4.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия. Дебютира като диригент на 18 години, през 1995 сe дипломирa в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1993 г. получавa наградата на Българското национално радио "Млад музикант на годината" и прави записи за БНР и БНТ. През 1995–1998 специализира във Ваймар, Германия. От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа наградана Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

Павел Балев ръководи Камерната опера в Дрезден, работи като първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999– 2002) и Хале (2002–2008), от 2007 г. е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международнаталятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, наповече от 40 оркестри в Германия. През 2010 г. ръководи оперния фестивал в Аванш, Швейцария. През 2012 г. дебютира в Операта в Цюрих с "Лучияди Ламермур", откъдето всяка година получава нови покани за продукции до 2017 г. Работи в постоянно сътрудничество със СО на Датското радио; Националния академичен СО на Санкт Петербург; Националната опера и оркестър на Монпелие; Словашката филхармония; СО на Баварското радио; Държавната капела във Ваймар; Оркестъра на град Кан, Франция; Оркестъра на Палма де Майорка; Северохоландската филхармония в Гронинген; "Музикколегиум" Винтертур, Швейцария. Гостува многократно на оркестри в САЩ, сред които са симфоничните оркестри на Лъбок, Спокейн, Юджийн. През сезона 2015/2016 Павел Балев дирижира отново в Копенхаген, Цюрих, Мюнхен, Гронинген, както и на много други места в Европа. През сезон 2016/2017 е поканен да дебютира във Виенската държавна опера и ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур. 

Сред солистите, с които Павел Балев изнася концерти, са Ане-Софи Мутер, Едита Груберова, Томас Хампсън, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала, Ана Нетребко. Рециталите на Красимира Стоянова "Славянски оперни арии" и "Арии от Верди" под музикалното ръководство на Павел Балев получават "Международната награда за класическа музика 2012" - ежегодната награда на германската музикална критика, както и Наградата на германската музикална критика за 2014 г. Диригентът има реализирани записи с EBS, "Genuin" и "Bella Musica" и "Orfeo" с филхармония Вюртемберг, с камерен оркестър Хайлброн, Филхармония Баден-Баден и Мюнхен Радио оркестър.

От 2015та година Павел Балев е професор по дирижиране във висшето училище по музика в Манхайм, а през декември миналата година представи Дания заедно с Датския Национален Оркестър на Европейския Коледен  Концерт на Еврорадио.

През сезон 2016/2017 Павел Балев е поканен да дебютира във Виенската държавна опера през декември, където ще представи „Любовен еликсир“ на Доницети.  Ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур.