Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив триумфира в Русе

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив триумфира в Русе
Публикувано: 14.03.2016

Мартенски музикални дни бяха открити с концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера – Пловдив, с диригент Емил Табаков и солист Минчо Минчев. Поздравителни адреси бяха получени от президента Росен Плевнелиев, Мария Габриел – член на Европейския парламент, от Министерство на културата, народни представители и др.

По повод 110-тата годишнина от рождението на Дмитрий Шостакович фестивалът беше открит с неговото произведение „Празнична увертюра“. След откриването ценителите на класическата музика ще могат да се насладят на творчеството на над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на световно ниво, 25 концерта, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония през 1976 г. От 1985 до 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 г. е главен диригент на Белградската филхармония, а в периода 2002 – 2008 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент – Анкара. От края на 2008 г. до края на 2015 г. е последователно директор на дирекция Музикална продукция и състави на БНР и главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Излиза на многобройни престижни сцени по цял свят и участва в записи на симфонични и оперни произведения за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и др.

Солистът на цигулка, Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“ и по традиция паралелно освен участието си на сцената, той ще води и Майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни международни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Пловдив е наследник на Пловдивска филхармония – първият извънстоличен държавен оркестър, създаден през 1945 г. Оркестърът притежава богат репертоар от класическа и съвременна музика, като сред гост-диригентите, с които е работил, се открояват имената на Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Мсистлав Ростропович, Игор Ойстрах и др. Осъществява концертни турнета в почти всички европейски страни и редица прочути зали по света. Носител е на награди, сред които Кристална лира на СМТДБ (2007, 2011), наградата Пловдив и др. Музикален директор на състава е Диан Чобанов.