Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Виртуозен китарист изпълнява концерта "Аранхуез"

Виртуозен китарист изпълнява концерта "Аранхуез"
Публикувано: 14.03.2016

Френският китарист със световна кариера Ерик Франсери пристига в Пловдив, за да изпълни прочутия Концерт "Аранхуез" от Х. Родриго със симфоничния оркестър на Опера Пловдив на 16 март в Концертна зала от 19 часа. 

Като виенски възпитаник, диригентът Диан Чобанов е включил в програмата едни от най-известните шедьоври на Виена: Моцарт - Симфония 40 и Шуберт - Симфония 8 (Недовършена).

Концертът за китара и оркестър на Хоакин Родриго описва красотата на градините на кралския дворец "Аранхуес" край Мадрид. Той пише популярната втора част (Адажио) в много тежък за него момент - през дългите безсънни нощи, смъртта при раждане на първото му дете и тежкото състояние на неговата съпруга. 

В бавната част на концерта "Аранхуес" той "влага" спомените си от сватбеното им пътешествие в градините на "Аранхуес", а дълбочината на музиката се дължи на преплитането на усещането за любов и загуба.

Ерик Франсери завършва Музикалната академия в Париж и от 1980 година е преподавател по класическа китара. 40-годишната му кариера му включва концерти в над 35 страни в Европа, Азия и Северна Америка. Редовно води майсторски класове в университети в САЩ, Германия, Китай, Русия, Полша, Дания, България и др.

Музикалният директор на Пловдивска Опера - Диан Чобанов, дирижира с голям успех множество концерти и оперни представления в редица Европейски градове като Виена, Будапеща, Верона, Франкфурт, Амстердам, Прага, Загреб, Рийека, САЩ, Бразилия и др. 

Маестро Чобанов е дирижирал Радио-симфоничен оркестър Виена, Оркестър на "Арена ди Верона", Фестивален оркестър Будапеща, Дохнани Оркестър Будапеща, Концертен Оркестър Будапеща, Загребска Филхармония, Харватски Национален Театър - Рийека, Симфоничен Оркестър Куричиба/Бразилия и др.

Билети за симфоничния концерт се продават на касата на Концертна зала и пред Общината.