Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Режисьор от Виена поставя зрелищна опера в Пловдив

Режисьор от Виена поставя зрелищна опера в Пловдив
Публикувано: 04.04.2016

Австрийската режисьорка Урсула Хорнер от няколко седмици поставя „Хофманови разкази” в Пловдив. Енергичната дама е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, била е асистент на Роман Полански, водила е детски предавания в ORF. В ранните си години е участвала в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно започва да режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ.  Нейният вълшебен спектакъл „Хофманови разкази” от Офенбах вече е поставян в зала 1 на НДК, а сега ще заживее отново с изпълнителите от Опера Пловдив на 13 и 27 април.

Урсула Хорнер споделя: „Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в „Хофманови разкази” хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува”.

 За Урсула Хорнер работата й в Oпера Пловдив е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение. Емоционална, артистична, тя се задъхва от вълнение като описва образите в  „Хофманови разкази”. Започва първо с Хофман – „роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси – от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга – той е отначало до край на сцената.”  За меломаните в Пловдив ще е наслада да чуят първия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев, който има зад гърба си над 30 централни оперни партии.  Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото. Той е негативният образ в постановката, който отрича всичко и е като сянка на Хофман – непрекъснато го спира във всичко, до което се докосва и му внушава, че греши.  Любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Урсула Хорнер е в Пловдив с постановъчен екип от Македония - художник на декора е Мария Ветероска, худжник на костюмите е Мария Пупучевска, а на осветлението – Васил Лисичов.  В репетиционните зали кипи творчески процес на няколко езика – български, немски, английски и македонски, но без услугите на преводач. Пловдивската публика ще има възможност да се наслади на оперна визия, която наистиа е на световно ниво.  „“Хофманови разкази” е незавършена опера, затова съществуват много различни версии. Няма как да кажем,  това е оригиналната версия. Затова ние режисьорите имаме свободата да се намесим. И това е прекрасното, защото колкото и пъти да  гледаш тази опера тя никога не е една и съща.”, споделя режисьорката.

 Диригентът Диан Чобанов  познава е работил с Урсула Хорнер и познава добре полета на въображението й. За себе си е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, към което предразполага музиката на романтизма. Търси по-ефирното звучене и го обяснява със самата драматургия на приказките. В тях има заложено много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията.

Билети за „Хофманови разкази” от Офенбах се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.