Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Азиатска звезда ще изпълни ролята на Турандот на Античния театър

Азиатска звезда ще изпълни ролята на Турандот на Античния театър
Публикувано: 13.07.2016

В Пловдив пристигна звездното сопрано Лила Лий (Корея) за участие в постановката "Турандот" на 15 юли на Античен театър в рамките на Opera Open 2016. На сцената ще й партнира световноизвестният тенор Камен Чанев, а диригент ще бъде маестро Найден Тодоров.

Лила Лий завършва Консерваторията в Милано, а от 2004 учи с известния бас Боналдо Джайоти, при когото променя тоналността на гласа си от мецосопрано в сопранo. В репертоара си включва партиите на Абигейл от "Набуко", Аида, Мими от "Бохеми", Тоска и др. Коронната й роля е тази на принцеса Турандот, която изпълнява в редица държави по света, включително и в продукцията на Арена Ди Верона за операта в Оман на режисьора от Франко Дзефирели.

Постановката на доц. Нина Найденова пренася зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си. 

Думата "Турандот" има персийски произход и означава "дъщерята на Туран". Туран е област в Централна Азия, влизала някога в рамките на Персийската империя. Историята за Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен" Хиляда и един дни", или "Hezar-o-yek-shab", преведена през 1722-а от Франсоа Пети дьо ла Кроа. Този сборник всъщност е другата част на добре познатите "Хиляда и една нощи". Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа, а фабулата й е обусловена от класическото триединство пространство, време и действие.

Билети за "Турандот" с Лила Лий и Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала и в билетния център пред Общината.