Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Балетна гала: Ню Йорк, Берлин, Москва и София

Балетна гала: Ню Йорк, Берлин, Москва и София
Публикувано: 19.07.2016

За първи път в програмата на Opera Open е включена и вечер с най-известните сцени от балетната класика. За балетната гала от 21,00 часа утре в Пловдив пристигат солисти от балетни театри в Ню Йорк, Берлин, Москва и София. Двигател на фееричния спектакъл е хореографът Боряна Сечанова, а диригент на оркестъра е маестро Диан Чобанов. 

В програмата са включени солови изпълнения и ансамбли от балетни заглавия като "Лебедово езеро", "Ромео и Жулиета", "Жизел", "Корсар", "Дон Кихот" и др.

С балетната трупа на Опера Пловдив вече репетират Красина Павлова и Аршак Галумян - солисти на Държавния балет в Берлин. Любопитно е, че двамата сключиха брак преди дни и прекарват своя меден месец в репетиции на Античния театър, а на галавечерта за първи път ще танцуват като съпруг и съпруга. 


В Пловдив пристигат и народните артисти на Русия Георги Смилевски и Наталия Крапивина - звезди на Московския академичен музикален театър "К.Станиславски и Вл.Немирович-Данченко".
Израсналият в Аржентина Николай Городиский - солист на балета в Пенсилвания и солист на Ню Йорк сити балет, ще танцува с примата на Софийската опера и балет - Катерина Петрова. Родом от Украйна, Николай живее и учи балет в Буенос Айрес, а по-късно завършва Балетната академия към Виенската държавна опера.
Примата Марта Петкова и премиер балетиста Никола Хаджитанев, солисти на Софийската опера и балет, също се включват в класическата програма на Балетната гала.
За любителите на съвременния танц пък е заглавието "Пандора" на балет "Арабеск" на 29 юли. Билети за Международната балетна гала се продават на касата в Концертна зала и в Билетен център пред Общината.